Turista házaspár tévedt a Fehér Ház zárt körű reggelijére

2009.12.16. 17:44
Bírálják az amerikai elnök biztonságára ügyelő titkosszolgálatot; egy turistapár tévedt a Fehér Ház zárt körű reggelijére tévedt, és kezet is fogtak Barack Obamával. Néhány hete hasonló eset történt.

Néhány héten belül másodszor fordult elő, hogy idegenek jutottak a elnök közelébe. Az amerikai fővárosban november végén a sajtóban napokig a vezető hírek között szerepelt, hogy a virginiai Salahi házaspár - Tareq és Michaele Salahi - úgy vett részt az elnök első állami díszvacsoráján a Fehér Házban, hogy nem is szerepelt a meghívottak listáján.

A titkosszolgálatnak - amely külön közleményt kényszerült kiadni arról, hogy Salahiék látogatásakor senki nem volt egy pillanatig sem veszélyben - most ismét magyarázkodnia kell.

Harvey és Paula Darden Georgia szövetségi államból érkezett a fővárosba, hogy részt vegyen az elnöki rezidencia nyilvános bejárásán. Eltévesztették azonban az időpontot, a kijelöltnél egy nappal előbb mentek el a Fehér Házba, ahol egy veterán napi zárt körű reggeli kellős közepébe csöppentek. Senki nem tartóztatta fel őket, a szükséges biztonsági ellenőrzés után a meghívottakkal együtt ők is részt vettek az eseményen.

A titkosszolgálat ismét közölte, hogy megfelelő módon átvilágították a hívatlan vendégeket, és az elnök nem volt veszélyben. A 67 éves Harvey Darden, volt gyógyszerész - aki kongresszusi képviselőjén keresztül szervezte meg a fehér házi túrán való részvételt - az eset után elmondta: fogalmuk sem volt, milyen eseményre jutottak be, azt hitték, kezdődik a nyilvános túra. Amikor azonban a keleti szoba büféreggelijére vezették őket, már gyanút fogtak.

"Minél beljebb jutottunk a Fehér Házba, annál jobban meglepődtünk (...) a feleségemmel egymásra néztünk, nem tudtuk, jó helyen járunk-e" - mondta. Állítólag jelezték is az elnöki hivatal egy munkatársának, hogy szerintük letértek a túra útvonaláról, de azt a választ kapták, hogy kövessék a többieket. "Egy kissé idétlenül éreztem magam, mert én voltam az egyetlen férfi, aki nem viselt zakót és nyakkendőt (...) egyszerű turisták voltunk" - emlékezett vissza a férj.

Nick Shapiro kormányszóvivő a kellemetlen ügy után azt mondta, Dardenéket tulajdonképpen meghívták a reggelire, "ha már ott voltak". Úgy fogalmazott, ez kedves gesztus volt, a Fehér Ház vendégszeretetéről tanúskodik. Hozzátette: nem szokatlan, hogy a biztonsági ellenőrzésen átesett látogatókat meghívják éppen zajló eseményekre a Fehér Házban, például a keleti szobában vagy a rózsakertben rendezett ünnepségekre, ha van szabad hely.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Biztosítás