A havazás felborította a brit légiközlekedést

2009.12.22. 12:56 Módosítva: 2009.12.22. 12:56
Az időjárási körülményekre hivatkozva több mint száz járatot törölt kedden az EasyJet, de késésekre és esetleges járattörlésekre figyelmeztette a karácsony előtt utazókat a Ryanair is.

Nehézséget okoz a külföldön dolgozó európaiaknak a karácsonyi ünnepek előtti hazatérés: az Eurostar-vonalon történt, napokig tartó fennakadás után a légitársaságok törlik egymás után a járataikat. Az időjárási körülményekre hivatkozva több mint száz járatot törölt kedden az EasyJet, de késésekre és esetleges járattörlésekre figyelmeztette a karácsony előtt utazókat a Ryanair is.

Lefagyott gép a londoni Luton reptéren
Lefagyott gép a londoni Luton reptéren

Az EasyJet közleménye szerint mivel a jelentős mennyiségű havazás fennakadásokat okozott a brit reptereken, ezért az összes, a londoni Lutonról induló kedd délelőtti járatot törölniük kellett. Egyelőre szintén nem indulnak a társaság gépei a milánói Malpensa repülőtérről, de késésekre és esetleges törlésekre kell számítani a londoni Gatwicken, a római Fiumincinón, a párizsi Charles de Gaulle-on és a madridi nemzetközi repülőtéren is.

Nem sokkal jobb a helyzet az ír Ryanair fapados légitársaság járatain sem: a cég szintén jelentős késésekre és esetleges kimaradásokra figyelmeztette utasait. Hasonlóan nyilatkozott a British Airways, amely járatainak többsége egyelőre közlekedik, de a brit társaság szerint az időjárás függvényében változhat a helyzet.

Az európai közlekedési helyzetet nehezíti, hogy a Luton és a Malpensa mellett Európa harmadik legforgalmasabb repülőteret is le kellett zárni a havazás és a rendkívüli hideg miatt. Frankfurtban mintegy háromezer utas maradt a földön, akik majdnem száz légi járattal szerettek volna elutazni.