Nem bénítja meg az országot ónos eső

2009.12.22. 09:19 Módosítva: 2009.12.22. 14:07
Az ország nagy részén estére eső válthatja fel az ónos esőt, északon még lehet havazás. Békés megyében több út is járhatatlan a havazás miatt, Orosháza és Kaszaper között halálos baleset is történt. Szerdán már országszerte csak eső valószínű, az ünnepek alatt tíz fok is lehet.

Kedden országszerte enyhülés várható, mondta Tóth Katalin, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSz) ügyeletese az Indexnek. A nyugati országrészbe már reggel megérkezett az enyhébb levegő, Tatabánya, Siófok és Pécs vonalában 4-5 fokot mértek, a keleti részeken még fagypont alatt alakul a hőmérséklet.

A Nyugat-Dunántúlon eső, az ország középső részén ónos eső esik. Napközben az esős részeken is előfordulhat ónos eső, és foltokban jegesedés is, ezért továbbra is figyelni kell a csúszásveszély, de ahogy melegszik az idő, csak esőre lehet számítani. Reggel több órán keresztül nem lehetett megközelíteni a nagylaki határátkelőt, mert két kamion keresztbe fordult a csúszós úton. Északkeleten még hó esik, ezt délután válthatja fel ónos eső, majd eső.

Hó bénította meg Békés megyét

Békés megyében több útszakasz is járhatatlanná vált kedden reggelre, folyamatosan érkeztek a bejelentések a tűzoltóságokhoz a hóátfúvások miatt elzárt utakról, írja a Független Hírügynökség.

Délre már sokat javult a helyzet, fél kilenc óta már csak négy riasztáshoz vonultak ki a katasztrófavédelem munkatársai.Az előző 24 órában még 43 esetben kellett kivonulniuk balesetekhez a hóátfúvások és a hajnali ónos eső miatt.

A hóátfúvások miatt hajnalban átmenetileg öt útszakaszt is lezárt a rendőrség a megye déli részén. Délben azonban már csak a Pusztaföldvár és Kardoskút közötti szakasz van lezárva a hóátfúvások miatt a megyében.

Orosháza és Kaszaper között egy autós nekiment egy hófalnak és életét vesztette, ám az elsődleges szakértői vélemények szerint a sofőr halálát nem a baleset okozta.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye nagy részén havazik, minden út járható, ónos esőt Nyékládháza környékéről jelentettek. Hajdú-Bihar megyében a főutak és az autópályák nedvesek, de nem jegesek, az alsóbbrendű utak hókásásak. Debrecenben minden út járható, jelenleg a kisebb utcák takarítását végzik, írja az MTI.

Az ünnepek alatt meleg lesz

Szerdán már országszerte eső várható, és rendkívül enyhe levegő érkezik, mondta Tóth Katalin. Napközben 5-10 fok lehet, szerdán éjszaka már csak talajmenti fagy valószínű. Az extrém hidegből szinte extrém melegbe megyünk át, mondta Tóth Katalin. Viharos, 60-70 km/h-s széllökések előfordulhatnak.

Az ünnepek alatt enyhe idő lesz, csütörtökön napközben 2-7 fok várható, pénteken már 6-11 fok is lehet. Szombaton aztán egy hidegfront érkezik, ezért néhány fokot visszaesik a hőmérséklet, de a hét elején tapasztalt hidegre nem kell számítani. A nyugati országrészben a hétvégén havazás várható.