Összekötözve esett ki a hatodikról

2009.12.22. 13:02 Módosítva: 2009.12.22. 13:08
Gyanús körülmények között esett ki a hatodik emeletről egy kirgiz ellenzéki újságíró Kazahsztánban. Összekötözve találták meg az épület aljánál, a zuhanást még túlélte, a kórházban halt meg kedden.

Kedden belehalt sérüléseibe egy almati kórházban az a kirgiz ellenzéki újságíró, aki gyanús körülmények között kiesett egy hatodik emeleti ablakból, jelentették be a kazah hatóságok. Az AFP francia hírügynökség megjegyzi, hogy Gennagyij Pavljukra összekötözött kézzel és lábbal találtak rá az épület tövében még december 16-án.

Pavljuk súlyos sérüléseket szenvedett, eltört több bordája, betört a koponyája. A kórházban haláláig eszméletlen maradt. "Vizsgálják, hogy gyilkossági kísérlet áldozata lett-e" - közölte a belügyminisztérium szóvivője.

A 40 éves újságíró rendszeresen hevesen bírálta a kirgiz kormányt, kiküldetésben dolgozott Kazahsztán gazdasági fővárosában.

Pavljuk írói álneve Ibragim Rusztambek volt. Több lapnál dolgozott, és az év végén hírportált készült létrehozni, valamint egy újságot tervezett a kirgiz ellenzéki Ata Meken párt számára. Kirgizisztánban gyakran éri támadás a független sajtót, és a támadások elkövetői általában büntetlenül megússzák..