Két áldozata van az árvízeknek Szlovákiában

2009.12.26. 01:05 Módosítva: 2009.12.26. 15:50
A melegben olvad a hó, és még esik is, ezért több folyó szintje annyira megemelkedett, hogy a legmagasabb veszélyességi fokot kellett elrendelni. Zólyomban 150 embert kellett kiköltöztetni. Kárpátalján a Borzsa vízszintje pár óra alatt közel 4 métert emelkedett. A hatóságnak nincs pénze benzinre.

Szlovákia

A hirtelen enyhülés okozta olvadás és az esőzés következtében áradnak a folyók és a patakok Szlovákiában. Két ember megfulladt az áradások miatt.

Az egyik áldozat egy 70 esztendős asszony volt Podbrezováról, míg a másik áldozatot Zólyomkecskésen (Kozelnik) találták meg.

A Független Hírügynökség csak egy halottat említ. A beszámoló szerint pénteken este a közép-szlovákiai Lopér községben – ahol szűkebb a Garam medre, és több patak is belétorkollik – egy nyugdíjas nőt ragadott magával a víz. A magyar nyelvű szlovák híroldalak nem említenek halálos áldozatot.

Több folyó szintje megemelkedett, elérte a harmadik, a legmagasabb veszélyességi fokozatot. Ilyen fokozat van érvényben Kelet-Szlovákiában a Ronyván, a Bodrogon, a Hernádon, Közép-Szlovákiában a Garamon, az Ipolyon és a Nyitra bizonyos szakaszán.

A tűzoltókat mintegy 30 alkalommal riasztották. Zólyomban 150 személyt kellett kiköltöztetni egy lakóépületből, a zömükben nélkülöző embereket ideiglenesen a helyi műegyetemen helyezték el.

A meteorológusok szerint Szlovákiában egyelőre marad a csapadékos időjárás.

Ukrajna/Kárpátalja

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye Ilosvai járásában alakult ki a legsúlyosabb árvízi helyzet, Ölyvös (Vilhivka) községben 30 porta került víz alá, és 10 ház lakóit kellett költöztetni. Az ár Dolha településen megrongálta a földgázvezetéket, Ilosva (Irsava) járási székhelyen pedig több házat veszélyeztet a víz – adta hírül az ungvári zakarpattya.net.ua internetes hírportál.

A jelentés szerint a rövid idő alatt 3,6 métert áradt Borzsa folyó a Nagyszőlősi járásban, Nagycsongova (Borzsavszke) községnél közel áll ahhoz, hogy átlépje a gátat, amelynek a magasságát a helyiek homokzsákokkal növelik. Hasonlóan veszélyes a helyzet a közeli Nagykomját (Veliki Komjati) településen is.

A Perecsenyi járásban az Ung folyóba ömlő patakok áradása okozta a legnagyobb gondot, több településen 50 portát öntött el a víz. Az Ung felső szakaszán már elkezdődött az apadás. A Munkácsi járásban Kölcsény (Kolcsino) községben 30 porta került víz alá.

A Borzsa áradása nyomán keletkezett vízátfolyás miatt lezárták a Munkács-Ivano-Frankivszk-Rogatin-Lemberg főutat.

Pénteken Kárpátalján kritikus helyzet alakult ki, mert a pénzügyi megszorítások miatt üzemanyag nélkül maradt a megyei katasztrófavédelmi és a vízügyi hatóság. A hivatalos kijevi látogatáson tartózkodó Oleg Havasi, Kárpátalja kormányzója utazását megszakítva hazatért és intézkedett a szükséges üzemanyag azonnali beszerzéséről.

Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint az illetékes hatóságok – a szombat dél körüli állapotok szerint – ellenőrzésük alatt tartják az árvízi helyzetet Kárpátalján.