Robbanás egy szigetszentmiklósi szórakozóhelyen

2010.01.01. 07:54 Módosítva: 2010.01.01. 16:24
Szilveszter éjjelén robbanás történt egy szigetszentmiklósi pincehelyiségben, ahol ötven ember szórakozott. Egyelőre úgy tűnik, halálos áldozat nincs, de tizenkét sérültet kellett ellátni, ketten közülük súlyos sérülést szenvedtek.

Robbanás történt csütörtök éjszaka egy szigetszentmiklósi, direkt a szilveszterezésre átalakított pincehelyiségben. Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint tizenketten megsérültek. Kilencet közülük kórházba szállítottak.

Szemtanú a robbanásról

Egyik helyszínen tartózkodó olvasónk arról számolt be, hogy bejárat közelében ültek, amikor egy lány szólt, hogy menni kell mert füst van és ég valami. Felállt, hátranézett és egy kis tüzet látott, nagy füsttel. Felkapta a kabátját, de már arra se volt ideje, hogy felvegye, mert rohant kifelé mindenki, és már jött is a légnyomás. Úgy repítette ki a befelé nyíló ajtót mintha ott se lett volna. Az egyik barátját, akit a földre taszított a légnyomás, alig tudták kicibálni, páran meg is taposták. Többen megégtek.

Közülük ketten súlyosan megsérültek - tájékoztatta az Indexet Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A Független Hírügynökség úgy tudja: egy ember életveszélyes légúti égési sérüléseket, egy pedig súlyos füstmérgezést szenvedett. Eszméletlen állapotban hoztak ki egy embert a tűzoltók a pincéből - tájékoztatott a Szigetszentmiklósi Tűzoltóparancsnokság tűzoltási és műszaki mentési osztályvezetője.

Nem jelenthető ki egyértelműen, hogy valamilyen pirotechnikai eszköz okozta volna a szigetszentmiklósi Ősz utca egyik pincehelyiségében a szilveszter éjjel történt robbanást, illetve tüzet, közölte pénteken kora délután az önkormányzati tűzoltóság osztályvezetője. Hajdú Imre elmondta, hogy az elsődleges információk szerint körülbelül ötvenen szilvesztereztek egy élelmiszer-áruház pincéjéből átalakított helyiségben, ahol belépőt is szedtek.

Megszólalt a tulajdonos

Cáfolta a balesetről eddig nyilvánosságra került információkat a hely tulajdonosa. Agócs József a lakihegyradio.hu portálon olvasható hír szerint elmondta, hogy a balesetet nem tűzijáték-rakéta okozta. Állítása szerint egy papír lampiont gyújtott meg az egyik vendég, melytől ugyan nem kapott lángra a mennyezet, de erős füst keletkezett, és a sérülteket emiatt kellett kórházba szállítani.

A pincehelyiség tulajdonosának sem az épület használatbevételére, sem annak szórakozóhelyként való működtetésére nem volt engedélye – mondta az MTI-nek péntek este Kecskés István, a szigetszentmiklósi önkormányzat szóvivője. Az épületre 2009 őszén kértek használatbavételi engedélyt, ám azt az önkormányzat illetékes hatósága nem adta meg. Az elutasítás egyik oka az volt, hogy az építés és a bővítés során jelentősen eltértek a benyújtott tervektől: így az épület és a pince is jóval nagyobb lett a tervezettnél. Az elutasítás másik oka pedig az volt, hogy a tűzoltóság sem járult hozzá a kért papírok kiadásához. A pince a kelleténél kisebb belmagasságúra épült, így a szabályok értelmében azt még magáncélra sem lehetett volna használni. A tulajdonos fennmaradási engedélyt ugyan kérhetett volna, de helyette inkább megfellebbezte a korábban elutasított kérelmet.

Egyelőre nincs kézzelfogható bizonyíték arra, hogy petárda vagy más pirotechnikai eszköz robbant, s emiatt gyulladt meg számos berendezési tárgy, olvadt meg a fal és a mennyezet burkolata. A tűzoltási és műszaki mentési osztályvezető szerint a Szigetszentmiklóson történtekre csak a vizsgálatra rendelkezésre álló 30 nap letelte után lehet egyértelmű magyarázatot adni. Hajdú Imre elmondta még, hogy 10-11-en szenvedtek könnyebb, zömmel felső légúti sérülést, egy személyt pedig súlyos állapotban szállítottak kórházba.

A robbanás helyszíne
A robbanás helyszíne

A tanúk kihallgatása most is folyik. Szemtanúk szerint egy pirotechnikai eszköz okozott tüzet, a faburkolat égett egy darabon, de a tűzoltók hamar eloltották a lángokat.

Közveszély okozása miatt indított eljárást a rendőrség ismeretlen tettes elle.

Ha tud valamit az esetről, írja meg, és mi megírjuk!


Nagyobb térképre váltás

Egy Ősz utcai pincehelyiségben történt a robbanás, ahol ötven ember szórakozott szilveszter éjjelén. Az Ősz utca a város északnyugati, kertvárosias részében van.