Erőss Zsolt az egyik sérült hegymászó

2010.01.03. 19:26 Módosítva: 2010.01.03. 20:18
Erőss Zsolt, a Mount Everestet először megmászó magyar is megsérült a Magas-Tátrában, ahol szombaton késő este három hegymászót temetett be a hó. Megsérültek, de telefonon sikerült értesíteniük a hegyimentőket. A kassai magyar konzul szerint hétfőn hazaszállítják őket Magyarországra.

Megsérült három magyar hegymászó a szlovákiai Magas-Tátrában, egyikük a Mount Everestet is megmászó Erőss Zsolt.

A három hegymászó közül egyiknek a lába és a válla, egy másiknak a gerince sérült meg, de egyikük sérülése sem maradandó, mondta Szerencsés János kassai főkonzul a Tényeknek. Harmadik társuk már elhagyhatta a kórházat, hétfőn hazaszállítják őket Magyarországra.

Az Index az Erőss Zsolt feleségével beszélő Kollár Lajostól, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség expedíciószervezőjetől úgy tudja, hogy a Mount Everestet megmászó magyar sérült meg a lábán.

Kollár Lajos azt mondta, hogy Erőss biztosította a másik két hegymászót, amikor leszakadt egy hóerkély (egy kiálló hótömeg). Két társa kicsúszott, lerántották Erősst is, és egy nagyjából 150 méteres zuhanás után betemette őket a hó. Kollár szerint egy kisebb lavináról lehetett szó, azonban pontosabb tájékoztatást hétfőre ígért.

Sérüléseik ellenére sikerült kiásniuk magukat a hó alól. Az MTI szerint egyikük telefonon értesítette a hegyi mentőszolgálatot, azonban a rossz időjárási viszonyok, a -12 fokos hideg, havazás, erős szél miatt helikopterrel nem lehetett megközelíteni a baleset helyszínét.

Végül 45 hivatásos és önkéntes hegyi mentő gyalog indult a magyar hegymászókért. A helyszínre érkezve elsősegélyben részesítették a sérülteket, majd hordágyakon a Csorba-tóig vitték őket. Onnan vasárnap reggel a poprádi kórházba szállították őket.

A szlovák hegyi mentők tájékoztatása szerint a magas hegyekben jelenleg 1-es és 2-es fokozatú a lavinaveszély az ötfokú skálán. Ennek ellenére a viharos erejű szél és a frissen lehullott hó miatt azt ajánlják, hogy mindenki kerülje a 40 fokosnál meredekebb hegyoldalakat.