Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Indul a török teveviadal szezon

2010.01.06. 18:06 Módosítva: 2010-01-06 18:06:32
A párzási időszakban a bikák nyáladzva és egymást öklelve küzdenek a nőstényekért, de már csak az ország nyugati részében szokás fogadni rájuk.

Ami a spanyoloknak a bikaviadal, az olaszoknak a kakasviadal, az a törököknek a teveviadal. De senki se riadjon meg a viadal szó hallatán, hiszen ez a "sport" egyáltalán nem brutális, sokkal inkább csak szórakoztató látványosság. Alapja a téli időszakra eső párzási időszak, amikor a kifejezetten erre a célra tartott bikák tusakodnak egymással a felvezetett nőstényekért.

A meccs menete egyszerű: miután bevezették a küzdőtérbe a két feldíszített versenyzőt, egy tehenet vezetnek körbe, amelytől a bikák izgatottak lesznek, erősen nyáladzani kezdenek. Egy idő után a hímek meglökdösik egymást. A "harc" addig tart, míg valamelyikük fel nem adja, azaz bőgve elinal.

Sokak szerint ez a mérkőzés legizgalmasabb része: ha a nézők nem vigyáznak, jókora adag tevenyál repülhet feléjük. Aki nem akar ezzel vagy valamelyik közel egytonnás tevével közelebbi ismeretséget kötni, jobban teszi, ha hanyatt-homlok menekül. Érdekes módon, a nagy tömeg ellenére komoly baleset nagyon ritkán fordul elő.

Régen szinte  egész Törökországban tartottak teveviadalokat, mára azonban már csak az ország délnyugati, azaz égei-tengeri részére korlátozódott, nem utolsósorban a magas költségek miatt. Bennfenntesek szerint egy jobb versenybika értéke elérheti a 150 ezer lírát (közel 19 millió forint).