Indul a török teveviadal szezon

2010.01.06. 18:06 Módosítva: 2010.01.06. 18:06
A párzási időszakban a bikák nyáladzva és egymást öklelve küzdenek a nőstényekért, de már csak az ország nyugati részében szokás fogadni rájuk.

Ami a spanyoloknak a bikaviadal, az olaszoknak a kakasviadal, az a törököknek a teveviadal. De senki se riadjon meg a viadal szó hallatán, hiszen ez a "sport" egyáltalán nem brutális, sokkal inkább csak szórakoztató látványosság. Alapja a téli időszakra eső párzási időszak, amikor a kifejezetten erre a célra tartott bikák tusakodnak egymással a felvezetett nőstényekért.

A meccs menete egyszerű: miután bevezették a küzdőtérbe a két feldíszített versenyzőt, egy tehenet vezetnek körbe, amelytől a bikák izgatottak lesznek, erősen nyáladzani kezdenek. Egy idő után a hímek meglökdösik egymást. A "harc" addig tart, míg valamelyikük fel nem adja, azaz bőgve elinal.

Sokak szerint ez a mérkőzés legizgalmasabb része: ha a nézők nem vigyáznak, jókora adag tevenyál repülhet feléjük. Aki nem akar ezzel vagy valamelyik közel egytonnás tevével közelebbi ismeretséget kötni, jobban teszi, ha hanyatt-homlok menekül. Érdekes módon, a nagy tömeg ellenére komoly baleset nagyon ritkán fordul elő.

Régen szinte  egész Törökországban tartottak teveviadalokat, mára azonban már csak az ország délnyugati, azaz égei-tengeri részére korlátozódott, nem utolsósorban a magas költségek miatt. Bennfenntesek szerint egy jobb versenybika értéke elérheti a 150 ezer lírát (közel 19 millió forint).