Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Álunokák csaptak be idős embereket

2010.01.13. 13:56 Módosítva: 2010-01-13 13:58:03
Több tízmillió forintot csalt ki gyanútlan nyugdíjasoktól egy négytagú banda az ország különböző pontjain. A csalók a kiszemeltek bajba került unokájának adták ki magukat, és pénzt kértek ügyvédre. Átlagosan napi félmillió forintot zsebeltek be, de volt, hogy milliókat. A nyomozók keresik azokat, akiket hasonló módon károsítottak meg.

Madarász János, a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi alosztályának vezetője elmondta: a csalók nagyszülőket, idős embereket szemeltek fel, és hívtak fel telefonon, pénzt kértek ügyvédre. Mint mondták, nagy bajban vannak.

Nem sokkal a telefonhívás után egyikük megkereste a kiszemelt idős embert, akinek azt mondta, unokája nem ér rá, ügyvédnél van, a pénzt ő viszi el az unokának.

Az idős emberek számtalan esetben dőltek be a bűnözőknek. Egyiküket múlt év decemberében sikerült elfogni, amikor az egyik idős emberhez ugyanazon a napon másodjára is visszamentek. A nőnek azóta már három társát is sikerült elfogni.

Félmilliót kerestek naponta

Mindannyian előzetes letartóztatásban vannak. Kiderült, hogy több tucat idős embert csaptak be az ország különböző részein: volt olyan nyugdíjas, akitől 3-400 ezer forintot vettek el, de volt olyan is, akitől 2 millió forintot kaptak.

A gyanúsítottak bevallották, hogy volt nap, hogy 3 millió forintot zsákmányoltak, de átlagosan napi 500 ezer forint bevételük volt. A nyomozás jelenlegi adatai alapján még nem lehet pontosan tudni, mennyit csaltak össze, körülbelül 10 és 100 millió forint közötti összeget.

A négy gyanúsított közül ketten már voltak büntetve, egyikük egy szlovák állampolgár, egy másik pedig osztrák, aki két éve él Magyarországon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?