Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Gyanús fehér por a manchesteri reptéren

2010.01.23. 20:33 Módosítva: 2010-01-23 20:44:53
Kiürítette szombaton a rendőrség Manchester repterének egy részét, arra hivatkozva, hogy "vegyi incidens történt". A bejelentés szerint egy huszas éveiben járó férfi gyanús fehér port akart felvinni az egyik repülőgépre.

A rendőrök a 3-as terminál utasfelvételi részét kiürítették, mert egy csomag ellenőrzésekor gyanús anyagot találták a reptér alkalmazottai. A csomag tulajdonosáról csak annyit közöltek, hogy egy ázsiai férfi, aki a londoni Heathrow reptérre akart utazni. Leor Giladi rendőr-főfelügyelő később azt mondta, hogy nem volt azonnali veszély. Az AFP értesülése szerint az esetet nem minősítették terrorista-jellegűnek a rendőrök.

A manchesteri rendőrség közlése szerint az ázsiai férfi, akinél a port találták, együttműködő volt. Leor Giladi azt közölte: még tart a vizsgálat, és elővigyázatosságból történt az evakuálás. Mint mondta, elküldték vizsgálatra az anyagot, amely senkinek nem okozott sérülést, egészségi károsodást. Azt nem közölte, mondott-e valamit az ázsiai férfi a porról.

A brit belügyminiszter a tárca szombati bejelentése szerint pénteken a második legmagasabb szintre, "súlyosra" emelte a terrorkészültség szintjét. Ez azt jelenti, hogy "nagyon valószínű" egy merénylet-kísérlet Nagy-Britanniában. Londonban a jövő héten rendeznek nemzetközi konferenciákat, amelyeken Jemenről és Afganisztán lesz szó.

Egy hónappal ezelőtt egy Amszterdamból Detroitba tartó járatot akart felrobbantani egy 23 éves terrorista, akiről kiderült, hogy az Al-Kaida jemeni ágával került kapcsolatba, miután Londonban tanult.