Osztrák-szlovák-belga droghálózatot számoltak fel

2010.01.26. 15:23
Osztrák rendőrökkel együttműködve számoltak fel egy marihuánatermesztő és -terjesztő hálózatot, és foglaltak le tetemes mennyiségű drogot. Az elkövetők köre a viszonteladókkal együtt hatvanfős is lehet.

Ányos András őrnagy, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) regionális vezetője elmondta, egy zalahalápi ültetvényen 186 tő marihuánát, valamint az azt termesztő, hazája rendőrsége elől évek óta Magyarországon bujkáló osztrák férfit találtak. A közeli Tapolcán 53 tőre bukkantak; itt fogták el a csapat vezetőjét, egy 51 éves osztrák férfit, valamint 28 éves szlovák élettársát.

A magyarországi feketepiacon szüretenként 8-9 milliós bevételt termelhetett volna a két ültetvény az elkövetőknek; a csoportnál hamis iratokat, lőfegyvereket, valamint támadó kézigránátot is találtak.

Egy Ausztriában tevékenykedő drogterjesztő nőn keresztül jutottak el az Ausztriában, Belgiumban, Németországban kokaint és amfetamint is terítő csoport után nyomozva jutottak a magyar szál nyomára.

Ausztriában hat embert hallgattak ki az ügyben gyanúsítottként, négyüket előzetes letartóztatásba is helyezték, de mások, például két belga állampolgár ellen is adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot; az elkövetők köre a viszonteladókkal együtt ennél sokkal nagyobb, akár hatvanfős is lehet.