Vádat emeltek a haiti gyerekeket menekítő baptisták ellen

2010.02.05. 08:10
Emberrablás lehet a vád az ellen a tíz amerikai ellen, akik a haiti földrengés után 33 gyereket próbáltak kicsempészni az országból. Az amerikaiak azt állítják, hogy csak jót akartak az árváknak - ám 22 gyerekről kiderült, hogy valójában nem is árva.

Hivatalosan is vádat emeltek csütörtökön Haitin az ellen a tíz amerikai ellen, akik 33 gyereket próbáltak átvinni iratok nélkül a szomszédos Dominikai Köztársaságba. Az öt férfi és öt nő ellen kiskorúak elrablása, és bűnszövetkezet létrehozása miatt emeltek vádat.

Az idahói szeretetszolgálat tagjait a haiti törvények értelmében akár három hónapig is előzetes letartóztatásban tarthatják, amíg a bíró eldönti, hogy elindítja-e ellenük az eljárást. A CNN amerikai hírtelevízió információi szerint az emberrablásért akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphatnak, ha bűnösnek találják őket.

Haiti igazságügyi minisztere az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy "nem látja okát" annak, hogy a vádlottak elleni tárgyalást az Egyesült Államokban tartsák meg, annak ellenére, hogy a földrengés az igazságszolgáltatási rendszert is romba döntötte Haitin. Az amerikai hatóságok közölték, hogy kapcsolatban vannak az amerikaiakkal, és közelről figyelik ügyüket.

A tíz amerikait január 29-én fogták el egy határátkelőnél, amikor 33 gyereket próbáltak átvinni papírok nélkül a Dominikai Köztársaságba. A baptista szeretetszolgálat tagjai azt állították, hogy a gyerekek árvák, és csak segíteni akartak nekik azzal, hogy egy árvaházban helyezik el őket. Később azonban kiderült, hogy kétharmaduknak vannak szüleik, akik a jobb élet reményében személyesen adták át gyerekeiket az amerikaiaknak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport