Rengett a föld Somogyban

2010.02.08. 19:11
"Ültem az üzletben egy ládán, és kicsúszott alólam. Életemben nem ijedtem meg ennyire! Az emberek kiszaladtak az utcára, és kiabáltak!" - így számolt be egy somogyi lakos a hétfő délutáni földrengésről.

Kisebb erejű földrengés volt Somogy megyében hétfő délután; a sonline.hu értesülései szerint a 2,9-es rengés epicentrumát Somogyjád és Várda között volt. A jelenséget regisztrálták a magyar mérőállomások.

"A Somogy megyei katasztrófavédelmi igazgatóság két bejelentést kapott a kora esti órákban arról, hogy nagy durranást hallottak az emberek, majd megmozdult a föld" - mondta Heizler György igazgató az MTI-nek.

A hétfő esti somogyi rengés szeizmogramja (Forrás: georisk.hu)
A hétfő esti somogyi rengés szeizmogramja (Forrás: georisk.hu)

"Tompa puffanást hallottam, mintha a tetőről irgalmatlan mennyiségű hó hullott volna le" - mondta a sonline.hu-nak az egyik somogyjádi lakos.

"A szeizmológusokkal egyeztetve kiderült, hogy 2,9-es erősségű földrengés volt a térségben" - közölte a katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója, hozzátéve, hogy sérülés, anyagi kár nem történt.

A kapos.hu arról számol be, hogy az üzletekből és otthonaikból is az utcára menekültek a lakók Osztopánban és Somogyjádon, mikor nagy dübörgést hallottak, az épületek megrázkódtak, és a lámpák mozgása is jelezte a földrengést. "Ültem az üzletben egy ládán, és kicsúszott alólam. Életemben nem ijedtem meg ennyire! Az emberek kiszaladtak az utcára, és kiabáltak! Rémísztő élmény volt!" - írja az egyik hozzászóló a kapos.hu-n.

A földrengéskutató intézet szerint a környező településeken is érezhették a rengést, de a földmozgás feltehetően nem okozott kárt.

Magyarországon hasonló erősségű földrengés évente négy-öt van. Az emberek a 2,5-3-as magnitúdójú rengéseket már észrevehetik, az ezeknél kisebbekből (2,5 magnitúdó alatt) évente száz is lehet, de ezeket általában csak a műszerek érzékelik. Nagyobb károkat okozó rengések 15-20 évente fordulnak elő, ennél is jelentősebbek pedig 40-50 évenként vannak a térségben.

A foldrenges.hu adatai szerint legutóbb Berhida és Peremarton térségében volt érezhető földrengés Magyarországon. A tavaly novemberi rengés a Richter-skála szerint 3-as erősségű volt. A talajmozgást az epicentrum környékén a lakosság is érzékelte, károkról nem érkezett bejelentés.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport