Több mint tíz évet kaptak a társukat kínzó rabok

2010.02.10. 13:49 Módosítva: 2010.02.10. 13:49
11-től 14 évig terjedő fegyházbüntetésre ítélték azokat a tököli rabokat, akik különös kegyetlenséggel kínozták meg cellatársukat.

A Pest Megyei Bíróság az első rendű vádlottat 11 év fegyházra, a másodrendűt 14 évi, a harmadrendű vádlottat pedig 12 év 6 hónap fegyházra ítélte különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletéért mint társtetteseket. Mindhármukat 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlottak és védőik fellebbeztek ellene.

2005. augusztus 24-én és 25-én három fogvatartott, akik közül 2 még fiatalkorú volt, veréssel és villanyárammal gyötörte új cellatársát, aki túlélt több áramütést is. Az első napon "csak pofozgatták és guggoltatták" a fiatalembert, de másnap már meztelenre vetkőztetve percekig locsolták vízzel és arra kényszerítették, hogy fogja meg a villanyvezetéket. Az ügyész szerint tettük különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete, a védők viszont azt állították, mindez része volt a fiatalkorúak fegyintézetében megszokottnak mondható "tököli játékoknak".

Szabó Judit bíró az ítélet indoklásakor kiemelte, az áramütés halálos lehetett volna, a két napig tartó folyamatos bántalmazás pedig súlyos lelki kínokat okozhatott.