Előzetesben a sárvári markolós ámokfutó

2010.02.22. 18:34 Módosítva: 2010.02.22. 18:34
Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság hétfőn a sárvári ámokfutót. Az 51 éves férfi vasárnap 22 tonnás munkagépével felborított és kilapított egy rendőrautót. Hivatalos személy ellen elkövetett emberölés kísérletével gyanúsítják - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Székely Tamás, az ügyet vizsgáló Szombathelyi Nyomozó Ügyészség szóvivője.

Az 51 éves férfit igazoltatni akarták a rendőrök, mert rendszám nélkül közlekedett vasárnap Sárváron. A sofőr azonban a többszöri jelzés ellenére sem állt meg, úgyhogy a belvárosban keresztbe állt előtte egy rendőrautó. Szemtanúk szerint ekkor a munkagép egy pillanatra megállt, majd a sofőr "megdöglötök rendőrök" kiáltással tolni kezdte maga előtt az egyébként sebességméréshez használt, civilnek látszó rendőrautót. A járőrök még idejében kiugrottak a kocsiból, így nem esett bajuk. Közben a markoló kerekére négy lövést is leadtak a rendőrök, de ennek sem volt hatása.

Az ámokfutót végül egy 29 éves törzsőrmester fékezte meg, aki felmászott hozzá a vezetőfülkébe, és tulajdonképpen kituszkolta a férfit a vezetőülésből. Pintér Gábor azt mondta a Független Hírügynökség tudósítójának, hogy nem volt ideje mérlegelni. Azt hitte, hogy az egyik kollégája nem tudott kiugrani a rendőrautóból, ezért akarta mindenképp megállítani a markoló sofőrjét. A törzsőrmester szerint hosszasan dulakodott a férfival, aki nyilvánvaló részegsége és kora ellenére meglepően nagy ellenállást tanúsított.

Gulyás Ferenc alezredes, Sárvár rendőrkapitánya szerint munkatársai szakszerűen, törvényesen jártak el. Mind a fegyverhasználat, mind a testi kényszer abszolút indokolt volt a szokatlan helyzetben.

Az 51 éves férfi ellen a rendőrség kezdett nyomozást, de az ügyet hétfőn reggel átadták a Szombathelyi Nyomozó Ügyészségnek. Ők néhány órával később kezdeményezték a férfi előzetes letartóztatását.

A férfi bilincsben érkezett a bíróságra, ahol azt mondta az újságíróknak, hogy nagyon sajnálja a történteket. Azt is hangsúlyozta, hogy a rendőröket nem akarta bántani, a munkagéppel azért nem tudott megállni, mert elromlott rajta a fék. A TV2 Tényeknek azt mondta, hat deci pálinkát és három sört fogyasztott a markolós eset előtt és csak estére józanodott ki. Azt állítja, nem emlékszik semmire.

A bíróság elrendelte a férfi előzetes letartóztatását. Ügyvédje fellebbezett és házi őrizetet kért, erről később dönt a bíróság.