Tíz éve hamis papírokkal repült egy pilóta

2010.03.03. 22:57
Tíz éve repült utasszállító gépekkel egy svéd pilóta több légitársaságnál is, miközben valódi engedélye csak kereskedelmi gépekhez volt, ráadásul már az is lejárt. A férfit az amszterdami repülőtéren tartóztatták le.

Több mint tíz éve hamis papírokkal repülő utasszállító pilótát tartóztatott le a holland rendőrség. A Milánóban élő 41 éves svéd férfit az amszterdami repülőtéren tartóztatták le egy Boeing 737-es gép pilótafülkéjében, közvetlenül mielőtt megkezdte volna a felszállást a 101 utast szállító, Ankarába tartó repülővel, közölte a rendőrség szerdán.

A járatot üzemeltető török Corendon légitársaság jogásza, Benno Friedberg elmondása szerint cége együttműködik a rendőrséggel és helyettesítő pilótát rendelt ki az ankarai géphez.

A rendőrség közleménye szerint a letartóztatott férfi egy kereskedelmi repülőgépekre vonatkozó valódi pilótaengedéllyel ugyan rendelkezett, azonban már az is lejárt. A közlemény szerint a férfi azt állította: "megkönnyebbült, hogy fény derült vétkére".

A svéd férfi saját bevallása szerint több mint tizenhárom éve dolgozik különböző belga, brit és olasz cégeknél, és több mint tízezer repülési óra van a háta mögött. Friedberg elmondása szerint a török légitársaságnál két éve dolgozott.