Gyerek irányította a repülőket New Yorkban

2010.03.04. 11:50
Felfüggesztették állásából a New York-i John F. Kennedy repülőtér egyik légi irányítóját, mivel magával vitte gyermekét az irányítótoronyba, és engedélyezte neki, hogy ő adja az instrukciókat a felszálló repülőgépeknek.

Az irányítótorony személyzete és repülőgép-pilóták közötti rádióérintkezés nyílt kapcsolat, amely élőben szabadon követhető az interneten.


A LiveATC.net egyik használója rögzítette a gyermek által adott instrukciókat, amelyek február 16-án hangoztak el, azon a napon, amikor az amerikai gyerekek téli iskolai szünetüket töltötték. A rögzített adatok szerint az általános iskolás korú gyerek ötször adott instrukciókat a felszálló pilótáknak a kora esti órákban, tehát egy olyan időszakban, amikor New York-i nemzetközi repülőtér forgalma a legnagyobb.

"JetBlue 171, felszállás engedélyezve " - hangzottak a fiú szavai az egyik esetben. Apja ezután részletesebb utasításokat adott a kaliforniai Sacramentóba induló repülőgépnek, majd közölte a pilótákkal: "Ezt kapjátok fiúk, amikor a gyerekeknek nincs iskola!".

A felvételek tanúsága szerint a gyerek az apja által neki mondottakat továbbította a pilótáknak, és az utasítások soha nem vonatkoztak arra, miként manőverezzenek a repülőgépek. A pilóták nevetve fogadták az instrukciókat, a szövetségi légi közlekedési hatóság (FAA) azonban felmentette a légiirányítót, sőt a főnökét is, mondván, nem csak az FAA szabályzatát sértették meg, hanem a szakmai magatartás ésszerű normáit is. "Teljességgel elfogadhatatlan az ilyen fajta szórakozás. Ez a magatartás nem tükrözi személyi állományunk valódi képességeit" - fogalmazott Randy Babbit, az FAA illetékese az ügyről kiadott közleményben. A hatóság betiltotta továbbá barátok és hozzátartozók látogatásait az irányító központokba mindaddig, amíg felülvizsgálják a vonatkozó szabályokat.