Újratárgyalják a MÁV-kórház volt nőgyógyászának ügyét

2010.03.23. 13:06 Módosítva: 2010.03.23. 13:14
Megkezdődött a MÁV-kórház volt nőgyógyásza büntetőperének újratárgyalása a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolt szakorvost két éve felmentették, de ezt az ítéletet tavaly májusban hatályon kívül helyezték.

A vád szerint a MÁV-kórház volt nőgyógyásza ellen az egyik ügyeleti ideje alatt történt két szülés miatt indult eljárás.

Az ügyészség szerint az orvos többszörösen megszegte dokumentációs kötelezettségét és a terhesek, vajúdók elhelyezésére és vizsgálatára vonatkozó szabályokat. Emiatt a sértettek vajúdása részben felügyelet nélkül zajlott.

Ráadásul a vád szerint a megvádolt orvos nem készített dokumentációt a sértettek vizsgálatáról, ezért az orvosi ellátás folyamata követhetetlenné vált. Az ügyben szereplő egyik fiatalasszonynak el kellett távolítani a méhét, egy 39 éves asszony pedig a szülés után meghalt.

Az ügyben 2008. február 12-én született első fokú ítélet a PKKB-n, akkor a bíróság a vádlottat felmentette. A Fővárosi Bíróság 2009. május 20-án megalapozatlanság miatt az első fokú ítéletet hatályon kívül helyezte, és a PKKB-t új eljárás lefolytatására utasította.

A Fővárosi Bíróság szerint a PKKB ítéleti tényállása részben felderítetlen, részben pedig iratellenes volt, az első fokon eljáró bíróság nem tett eleget maradéktalanul indoklási kötelezettségének sem.

A keddi tárgyaláson az újra meghallgatott nőgyógyász hangsúlyozta, hogy nem érzi bűnösnek magát. Szerinte mindkét beteg ellátása a szakma szabályainak megfelelően történt, annyit azonban elismert, hogy az adminisztráció nem volt kifogástalan, de ez véleménye szerint nem okozhatott veszélyhelyzetet. Ő mindent megtett azért, hogy a fiatal beteg méhét meg tudják menteni.

A per csütörtökön folytatódik.