Népszokás miatt dobták folyóba a csecsemőholttesteket

2010.04.01. 09:39 Módosítva: 2010.04.01. 09:39
A halott gyermek balszerencsét hoz a családra a kínai néphagyomány szerint. Vidéken ezért a lehető legegyszerűbb módon igyekeznek megszabadulni a testektől.

A néphagyomány szerint Kínában, a halott gyerek a családban rossz szerencsét hoz, ezért vidéken néhány helyen igyekeznek a holttestektől a lehető leghamarabb és legegyszerűbben megszabadulni. Ez lehetett az oka annak, hogy a kínai Csining városánál 21 csecsemő és abortált kórházi magzat holttestére bukkantak egy folyóban. A holtestek közül legalább egy „kórházi szemét” feliratú műanyag zsákban volt.

A nyomozás kiderítette, hogy a halott csecsemőket a közeli kórház hullaházának dolgozói szabadultak meg ezen a módon.

A népszokás szerint néhány helyen a halott csecsemők nem számítanak családtagnak, nem temetik őket a családi kriptába - nyilatkozta Csao Jongfu a Shandongi Egyetem orvosi etika professzora az AFP hírügynökségnek.

Néhány helyen a hagyomány odáig terjed, hogy a fiatalon elhunyt gyerek minden emlékét, fényképét és ruháit is elégetik, hogy semmi se emlékeztessen arra, hogy valaha létezett.

Csao arra hívja fel a figyelmet, hogy rendezni kell a holtestekkel kapcsolatos szabályokat a hasonló esetek elkerülésének érdekében. A hatóságok a mostani esettel kapcsolatban két kórházi dolgozót tartóztattak le.