Az orosz milliárdos szerint megölték anyját

2010.04.04. 15:16
Holtan találták az orosz milliárdos, Csicsvarkin anyját: a hatóság szerint baleset történt. Csicsvarkin, aki ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben emberrablás, zsarolás és adócsalás miatt, nem hisz a rendőrségnek.

Holtan találták moszkvai lakásában a nemzetközi elfogatóparanccsal körözött orosz milliárdos, Jevgenyij Csicsvarkin anyját. A bejelentés szerint az asszony fején súlyos sérüléseket találtak, a nyomok arra utalnak, hogy az idős nő baleset áldozata lett. Fia azonban azt állítja, hogy nem hisz az orosz rendőrség állításának.

Oroszország legnagyobb mobilkereskedelmi cégének társalapítója tavaly év elején menekült Londonba. Csicsvarkin Oroszország egyik legsikeresebb üzletembere volt. 10 év alatt építette ki a piacvezető mobiltelefon-eladási hálózatot, a Jevroszetyet.

Neve többször szerepelt különböző bűnügyekben. A vállalkozót bíróság elé idézték az orosz hatóságok emberrablás és zsarolás vádjával. Korábban Jevgenyij Csicsvarkin neve feltűnt egy adócsalási bűnperben is. Tavaly márciusban adtak ki ellene nemzetközi körözést.

A Jevroszety céget az illetékes szervek többször ellenőrizték. Maga Csicsvarkin arra célozgatott, hogy politikai tevékenysége miatt indítottak bűnvádi eljárást vele szemben, és azért is, mert nem akarta a Kreml által felajánlott feltételek mellett eladni üzletét.

Idén januárban a brit hatóságok azt közölték, hogy többé nem kívánják megtűrni az ország területén az orosz bűnözőket, és a közeljövőben Oroszországnak kiadják azokat, akik Nagy-Britanniába menekültek az orosz igazságszolgáltatás elől. 2003 óta London 20 orosz kiadatását tagadta meg. Moszkva további 15 kiadatási kérelmét vizsgálják a brit hatóságok jelenleg is. A kérelmek között van Csicsvarkiné is, akinek ügyében augusztusra halasztotta egy londoni bíróság a meghallgatásokat, mert a rengeteg dokumentumot oroszból angolra kell lefordítani.

Csicsvarkin azt nyilatkozta az egyik orosz rádiónak adott telefoninterjújában vasárnap, hogy nem hiszi el, amit az orosz rendőrség állít, vagyis hogy 60 éves anyja azért halt meg, mert véletlenül megcsúszott, és beütötte a fejét az asztal sarkába.

"Szerintem gyilkosság volt. Apám azt mondta nekem, mert látta, hogy a lakás tele volt vérrel, és a bejárónő is megerősítette ezt - közölte a mágnás a rádió honlapjának, amit a Life.ru szájton meg lehet hallgatni. Csicsvarkin azt is mondta, hogy "az orosz hatalom ki akarja kényszeríteni távozását Nagy-Britanniából, és ezzel függ össze anyja erőszakos halála".