Kimenekült az utcára, ahol elgázolták

2010.04.05. 18:19
Tizennyolc éve nem volt olyan erős földrengés a térségben, mint a vasárnap délutáni 7,2-es erősségű földmozgás Baja California mexikói államban. A rengés miatt ketten vesztették életüket, száznegyvennél is több sérült lehet. A földmozgás erejére jellemző, hogy még San Diegóban és Los Angelesben is kilengtek toronyházak.

Két ember meghalt, legalább száznegyvenen megsérültek, amikor vasárnap a Richter-skála szerint 7,2-es erősségű földrengés rázta meg északnyugat-mexikói Baja California államot, írja a CNN.

A legnagyobb kár az állam fővárosában, Mexicaliban keletkezett. Épületek dőltek össze, vagy rogytak meg, a telefonvezetékek leszakadtak, az útburkolat sok helyen megrepedt. Az egész városban elment az áram.

Az egyik áldozatot maga alá temetett egy összedőlő épület, a mási a rengés alatt kimenekült az utcára, ahol egy autó elgázolta. A sérültek közül öt állapota életveszélyes, mondta Rigaberto Lasoya, a mentőosztagok vezetője. Külön problémát jelent, hogy az állam fővárosában, Mexicaliban a kórházakban sincs áram és víz.

Az USA geológiai szolgálata (USGS) szerint három utórengés követte az első földmozgást, ezek 5,5-ös erősségűek voltak.

A USGS adatai szerint 1992 óta nem volt ilyen erős rengés a térségben, Az erejére jellemző, hogy San Diegóban és Los Angelesben is kilengtek a toronyházak. A földmozgást az arizonai Phoenixben is érezték.

A Los Angeles-i tűzoltóság jelentése szerint néhány helyen elment az áram, és többen liftekben rekedtek egy időre, de komolyabb károkat nem okozott a földrengés Kaliforniában.