Robbanás egy nyugat-virginiai bányában

2010.04.06. 06:19 Módosítva: 2010.04.06. 08:47
Sújtólégrobbanás történt hérfőn egy nyugat-virginiai szénbányában. A tulajdonos bányatársaság keddi bejelentése szerint 25 munkás vesztette életét. A baleset az elmúlt 26 év legsúlyosabb egyesült államokbeli bányszerencsétlensége.

A helyi bányafelügyeleti hatóság szerint a detonáció (helyi idő szerint) hétfőn délután következett be az állam közigazgatási székhelyétől, Charlestontól 48 kilométerre délre lévő bányában.

A tulajdonos Massey Energy társaság azt is bejelentette, hogy leállították a mentést. A hatóságok szerint ugyanakkor négy lent rekedt bányász hollétéről még továbbra sem tudnak semmit.

bánya robbanás virginia 000T GYI0060088654

Korábban a bányafelügyelet egyik vezetője, Kevin Stricklin elmondta, abban reménykednek, hogy a még odalenn lévő bányászok túlélték az első robbanást, és elérték azokat a légmentesen záródó biztonsági kamrákat, amelyekben négy napra elegendő élelmet, vizet és oxigént tárolnak a balesetek túléléséhez. Sejtésük azonban valótlannak bizonyult.

A robbanás oka egyelőre nem ismert. A Massey Energy társaság tulajdonában lévő, kiterjedt bányát azonban bányabiztonsági szakértők szerint korábban többször is megbüntették, amiért nem oldották meg teljesen a járatokban felgyülemlő, rendkívül robbanásveszélyes metángáz kiszellőztetését, és a tűzoltó berendezéseiket sem találták megfelelőnek.