54 ezer forintost is elvittek a betörők

2010.04.14. 16:23
Elfogták egy szegedi betöréssorozat feltételezett tetteseit. A három, professzionális eszközökkel felszerelkezett férfi főként készpénzt, arany ékszereket és más, nagy értékű tárgyakat zsákmányolt.

Lázár Szvetozár alezredes elmondta: a rendőrség a három, büntetett előéletű férfit egyelőre négy bűncselekmény elkövetésével gyanúsítja, de a lefoglalt tárgyi bizonyítékok alapján valószínűsíti, hogy a gyanúsítottak akár tucatnyi, az utóbbi időben a városban elkövetett betörésért lehetnek felelősek.

A három férfit hétfőn fogták el az egyik betörés után, a helyszíntől egy saroknyira, tőlük csaknem ötmillió forintnyi készpénzt, nagy értékű órákat, arany és ezüst ékszereket, műszaki cikkeket foglaltak le a rendőrök. A lefoglalt bankjegyek között volt egy nem létező, 54 ezer forintos címletű is, amelyhez hasonlókat már találtak a rendőrök korábban, egy másik megyében elkövetett bűncselekmény felderítése során.

Fejlett technikai háttér

A gyanúsítottaktól számos, bűncselekmények végrehajtásához használt professzionális eszközt is lefoglaltak. Találtak például egy elektromos jeladót, amelyet - az előzetes szakértői vélemény szerint - arra használtak, hogy elektromos ajtók távirányítóinak a jelét rögzítve később azokat észrevétlenül kinyithassák.

Találtak továbbá hengerzár kinyitására alkalmas mechanikus és elektromos zárfésűket. Ezek közül az egyiket egy elektromos fogkefe átalakításával készítették a bűnözők, ez addig rezegtette a zár csapjait, amíg ki nem lehetett azt nyitni.

Bár előfordult, hogy a tettesek visszazárták maguk mögött a kifosztott lakás ajtaját, nem mindig bántak kíméletesen a zárakkal, lefoglaltak tőlük hengerzár törésére vagy kitépésére alkalmas eszközöket is.

A bűnözők annak érdekében, hogy ne találkozzanak a háziakkal, lehallgató berendezést használtak, a rendőrök ezt is megtalálták.

Könyvtárból kölcsönöztek szakkönyveket

Négy biztonságtechnikai szakkönyvet is lefoglaltak, ezeket a három férfi a szegedi Somogyi-könyvtárból kölcsönözte, csak a határidő lejárta után elfelejtették visszavinni.

A főként vagyon elleni bűncselekmények miatt korábban már többször büntetett 26, 39 és 41 éves férfi az elfogása után nem tett vallomást. Két gyanúsított előzetes letartóztatását elrendelte a Szegedi Városi Bíróság, harmadik társuk, aki folyamatos orvosi ellátásra szorul, házi őrizetben várhatja az ügy folytatását.