Kómában tanult meg németül a horvát kamaszlány

2010.04.15. 18:28
Folyékonyan beszél németül, anyanyelvén viszont elfelejtett az a lány, aki 24 órán át feküdt kómában egy spliti kórházban.

Éppen csak megkezdte németnyelv-óráit az a 13 éves horvát iskolás, aki kómából felébredve hirtelen németül kezdett beszélni. Horvátul viszont képtelen kommunikálni.

A dél-horvátországi Kninből származó lány rendszeresen nézte a német tévécsatornák adását is, ám szülei szerint nagyon messze volt még a folyékony beszédtől.

A spliti kórház orvosai szerint a jelenség annyira szokatlan, hogy most különféle szakterületek specialistái igyekeznek a lányt vizsgálva kideríteni, hogy pontosan mi történhetett. Az orvostudomány ugyanakkor ismer olyan eseteket, amelyekben a kómából felébredő beteg idegen nyelveken, néha pedig rég kihalt bibliai nyelveken kezdtek beszélni.

Dujomir Marasovic kórházigazgató elmondta, soha nem lehet megjósolni, hogy miként reagál egy kómából felébredő agy. A horvát orvosok jelenleg több hipotézist tesztelnek, de a beteg személyiségi jogainak védelmében ezeket nem hozták nyilvánosságra. Dr. Mijo Milas pszichiáter szerint az ilyen eseteket korábban biztosan csodaként kezelték volna, de a horvát orvosok inkább racionális magyarázatot keresnek.