Helyükre kerültek a Bakáts téri templom kegytárgyai

2010.04.22. 13:12
A Budapesti Rendőr-főkapitányság átadta a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-templom két ellopott, de azóta előkerült kegytárgyát Szabon Gábor plébánosnak.

Madarász János, a BRFK betörési osztályának vezetője elmondta: az idén február 14-én kora este a mise után a gyanúsított bent maradt a templomban annak bezárása után, majd egy feszítővassal vagy csákánnyal feltörte az oltárszekrényt - tabernákulumot - és ellopta az Ybl Miklós építész által tervezett keresztelőkészletet, illetve egy cibóriumot, azaz áldoztató kelyhet.

A gyanúsítottat - aki feltételesen szabadlábon volt és az általa korábban elkövetett tizennégy bűncselekményből hét kegytárgyakhoz köthető - két hónapos nyomozás után fogták el. A Bakáts téri templom további két, ellopott kegytárgya azonban egyelőre nem került elő.

A gyanúsított középkorú férfi ismerős volt a templomban, a sekrestyébe is betört, az ott talált kulcsokkal tudta elhagyni az épületet. Közben még negyvenezer forintot is ellopott a sekrestyéből, és megpróbálta felfeszíteni a perselyeket. A rongálási kár milliós nagyságrendű, mert még egy Than Mór-festmény is megsérült az oltárszekrény felfeszítése során.

A templom kegytárgyai felbecsülhetetlen kulturális értékek, a közösségnek is fontosak. Felidézte, hogy egy hívő azt mondta a bűncselekményről: "kitépték a templom szívét".

A plébános utalt arra, hogy nem bíztak a kegytárgyak előkerülésében, hiszen azokat feldarabolva színesfémként is el tudta volna adni a tettes.