Jenő
-3 °C
6 °C

Várkonyi közvetlenül a jégtömbök alatt állt

2010.05.03. 15:33
Azt hitte, hogy Várkonyi László annyival mögötte van, hogy esetleg nem találja el a jégomlás, azonban a szemtanúk szerint mászótársa közvetlenül a leomló jégtömbök alatt állt, amelyek láthatóan összezúzták, derül ki Klein Dávid beszámolójából, amelyben részletesen felidézi az április 26-i balesetet a Mount Everesten.

Egy lapos kőtáblára rávéste mászótársa, Várkonyi László nevét és elhelyezte azt több kőtábla között - "egy kopár, köves domb tetejéről nézik a Csomolungmát, amíg a világ, világ", olvasható Klein Dávid részletes beszámolójában.

A két magyar hegymászót előző hétfőn sodorta el lavina a Mount Everesten, Várkonyi László eltűnt, Klein Dávidnak a keze sérült meg. Az alpinisták arra készültek, hogy a magyar hegymászás történetében először oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül jutnak fel a Mount Everestre.

Klein Dávid és Várkonyi László a Mount Everest Alaptáborában 2007-ben
Klein Dávid és Várkonyi László a Mount Everest Alaptáborában 2007-ben

Április 26-án reggel Várkonyi Lászlóval együtt elindultak az északi-nyeregben, 7000 méteren felállított 1-es táborban töltött első éjszaka után, hogy kiépítsék 7800 méteren a 2-es tábort, írja Klein Dávid a www.expeditions.hu oldalon.

Szeles időben ereszkedtek

Kétszáz méter emelkedés után azonban az erős szél miatt úgy döntöttek, hogy inkább visszaereszkednek a 6400 méteren lévő előretolt alaptáborba. Úgy gondolták, hogy estére az 5300 méteren lévő alaptáborba is leérhetnek, ott két napot pihentek volna, mielőtt újból megpróbálkoztak volna a 2-es tábor kiépítésével.

"A nyeregből szeles, de tiszta időben kezdtük meg az ereszkedést" - írja Klein, aki indulás után nem sokkal még fényképeket is készített az ereszkedő Várkonyiról. A rögzített köteleken rajtuk kívül sherpák és kereskedelmi expedíciók ügyfelei is haladtak. "A hangulatunk remek volt, vártuk a megérdemelt pihenést, erről beszélgettünk."

Azt hitte, Várkonyit elkerülheti a jégomlás

Várkonyi 15-20 méterrel haladt mögötte, amikor dél körül egy kis dőlésszögű lejtőn haladtak át, és a fejük felett megroppant egy függőleges jégfal. Klein úgy ítélte meg, hogy a jégtömbök pont rá fognak zuhanni, Várkonyi viszont annyival mögötte van, hogy őt nem találja el a jégomlás. Futni kezdett, azonban pár lépés után elsodorta a jégár.

Nem tudta megállítani a sodródását, végül a kötélen lógva, a levegőben állt meg. Felette még mindig zúdult a jégtörmelék. "Hosszú pillanatok elteltével tudatosult bennem, hogy a lejtő alatt található függőleges jégfal mentén lógok" - írta. Klein felmérte a menekülési lehetőségeket, és nem értette, hogy miért nem Várkonyi jött a segítségére, helyette miért sherpák húzták fel. Hosszas magyarázkodás után "megértettem, felfogtam, amint valaki azt magyarázza, hogy Konyit nem elsodorta a jégomlás, mint engem, hanem rá közvetlenül ráomlottak a tömbök és bizonyosan halott."

Klein érezte, hogy nem tudja rendesen mozgatni a jobb karját, de önállóan indult el lefelé a sherpák társaságában. A fal tövében találkozott a balesetről az alanarnette.com honlapon beszámoló Jamie McGuinness új-zélandi hegymászóval, aki azt mondta, hogy Várkonyi "közvetlenül a leomló jégtömbök alatt állt, amik aztán rázuhantak, láthatóan összezúzták."

Nem találták meg az eltűnt magyar hegymászót

Az előretolt alaptáborban végül egy mexikói orvos látta el a karját. Közben értesült a keresésről, hogy Várkonyi testét nem találják, de a késői időpont miatt nem is volt elegendő  kapacitásuk, hogy megszervezzenek egy rendes köteles beereszkedést a veszélyes terepre. Másnap már leereszkedtek, és alaposan átfésülték a terepet, de nem találták meg a magyar hegymászót.

Klein végül április 28-an egy tibeti teherhordó segítségével levonult a hegyről, jelenleg Katmanduban van, de a részletes beszámolót még az Everest alaptáborból írta. Ott helyezte el a lapos kőtáblát, rajta Várkonyi László nevével.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?