A sarkából kifordult az életünk

2010.05.05. 11:42
Megkezdődött néhai Szögi Lajos családjának kártérítési pere a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon. A 2006 októberében Olaszliszkán, két gyermeke szeme láttára agyonvert tiszavasvári tanár családja összesen 57 millió forint nem vagyoni kártérítési igényt követel a már jogerősen elítélt tettesektől.

A tárgyaláson jelen volt Szögi Lajos özvegye és édesapja, a család képviseletében Helmezcy László ügyvéd. A szabadságvesztését töltő nyolc alperes egyike sem jelent meg a bíróságon, nem kérték előállításukat.

Az alperesek közül ketten írásban fordultak a bírósághoz azzal: hajlandók kártérítést fizetni, de annak mérséklését kérik, illetve azt, hogy szabadulásuk után, ha munkába álltak, részletekben törleszthessenek.

Szögi Emese és Helmeczy László ügyvéd
Szögi Emese és Helmeczy László ügyvéd

Nem dolgoztak

Az ügyvéd azonban ezt nem fogadta el, emlékeztetve arra, hogy egyik vádlott sem dolgozott korábban sehol. Ragaszkodott hozzá: fellelhető vagyontárgyaikból illetve rabkeresetükből rendezzék a kárt.

Szögi Lajost 2006. október 15-én Olaszliszkán két kiskorú - akkor 6 és 14 éves - gyereke szeme láttára verték agyon. A férfi autóval Vámosorosziba tartott, amikor két kislány szaladt át előtte az úton, egyikük azonban az árokban elesett.

A szabályosan közlekedő, 44 éves tiszavasvári tanár, akinek kocsija hozzá sem ért a gyerekhez, megállt, hogy megnézze, megsérült-e a kislány, ám a vélt baleset miatt összesereglő hozzátartozók kirángatták a férfit az autójából és agyonverték. A bűncselekmény nyolc vádlottját jogerősen 10-17 évi, illetve életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

57 millióért perelnek

Szögi Lajos három gyermeke, felesége, a szülei, illetve a nagymamája idén március 1-jén nyújtott be a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságra keresetlevelet, melyben azt kérte a bíróságtól, kötelezze összesen 57 millió forint nem vagyoni kár megtérítésére a gyilkosság nyolc elítéltjét. A tragédia óta a család tagjainak testi és lelki egészsége sérült, elvették tőlük a teljes családban élés jogát, emiatt indítottak pert a tettesek ellen.

Ahogy az özvegy a bírósági meghallgatásakor fogalmazott, férje elvesztésével a sarkából kifordult a család élete. Mint kiderült: Szögiék tiszavasvári otthonában négy generáció élt együtt békességben. A házaspár együtt nevelte három gyermekét, segítették a férj velük élő, nyugdíjas szüleit és nagymamáját.

Nem tudják feldolgozni

A tragédia óta minden megváltozott. A 44 éves korában brutális kegyetlenséggel agyonvert Szögi Lajos három gyermeke az édesapát, özvegye a férjet és családfenntartót, szülei egyetlen gyermeküket, nagymamája egyetlen unokáját vesztette el. A gyerekeknek pszichológusra volt szükségük a tragédia feldolgozásához.

Szögi Lajos édesanyja lelkileg összetört, tavaly szívinfarktust kapott, depressziós, gondozás alatt áll. A 88 éves nagymama elvesztette életkedvét, nem akart tovább élni a tragédia után.

Szögi Lajos édesapja a bíróságnak elmondta: egyetlen gyermeke halála óta igyekszik összetartani a családot. Azzal, hogy fiát megölték, elvették tőlük a nyugdíjas éveiket, amelyeket pihenéssel kellett volna tölteniük. Unokái azóta sem tudták feldolgozni a tragédiát, és ez szerinte már életük végéig kísérni fogja őket.

Az ügy tárgyalalása szakértők és Szögiék két nagyobbik lánya meghallgatásával július 14-én folytatódik.