Álbalesetek álsérültjeivel csaltak ki 400 milliót

2010.05.11. 09:49
Olcsó használt autókkal rendezett meg ütközéseket, és a beszervezett utasokra is biztosítást kötött az a banda, amelyik két biztosítótársaságtól 400 millió forint kártérítést vett fel hamis orvosi papírok alapján. A társaság feje szökésben van.

Négyszázmillió forintot csalt ki egy bűnbanda két biztosítótól úgy, hogy különböző autós baleseteket rendeztek meg, a sérültek után pedig kártérítést kaptak. Az ügynek 63 gyanúsítottja van: ketten már előzetes letartóztatásba kerültek, de a banda fejét még körözik, minden bizonnyal külföldön bujkál.

A Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszövetségben, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás miatt nyomoz, miután kiderült, hogy egy férfi, családtagjai és ismerősei, valamint két kárügyintéző több százmillió forintot csalt ki két biztosítótól. A még körözés alatt álló Kövesdi Lajos és társai, 2004 óta több embert bíztak meg azzal, hogy megrendezett balesetben fiktív sérüléseket szenvedjenek. Az ötletgazda előzetesen olcsó használt autókat vásárolt a beszervezettek nevére, és gondoskodott arról is, hogy a biztosítások az autóban ülő vétlen sérültekre is kiterjedjenek.

Miután beszerezték az autókat, és megkötötték a biztosításokat, a gyanúsítottak és rokonaik, ismerőseik az előzetesen megbeszéltek szerint, Budapest különböző, általában elhagyatott részein közlekedési baleseteket rendeztek meg. Általában út melletti fának, oszlopnak ütköztek, vagy autóikkal karamboloztak, ügyelve arra, hogy a balesetekben valójában senki ne sérüljön meg.

A biztosítóknál a "sérültek" megbízottja, a már előzetesben lévő egyik női gyanúsított járt el. Hamisított orvosi papírok alapján maradandó sérülésekre hivatkozva fizettettek ki több millió forint kártérítést. A két biztosítót 400 millió forinttal rövidítették meg. A pénzek nagy részét a banda vezetője kapta meg, de az ügyintézők is jutalékot kaptak. A balesetek statisztái általában 100-400 ezer forintot kaptak, de olyan is előfordult, hogy őket is becsapták, a beígért pénzt nem fizették ki nekik.

A Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatása szerint az ügynek eddig 63 gyanúsítottja van, közülük a két kárügyintéző előzetes letartóztatásban várja az eljárás végét. A bűncselekmények fő szervezője, Kövesdi Lajos ellen elfogatóparancsot adtak ki, feltehetően külföldön bujkál.