Mandulaműtét után meghalt egy gyerek

2010.05.13. 10:52 Módosítva: 2010.05.13. 11:22
A nagykanizsai kórház hírzárlatot és vizsgálatot rendelt el egy kislány halála után, akit pénteken műtöttek meg, de hétfőn váratlanul rosszul lett, és már nem tudták megmenteni az életét.

Három nappal mandulaműtéte után meghalt egy négyéves letenyei kislány Nagykanizsán.

Egy helyi hírportál, a Szuperhír értesülése szerint a Kanizsai Dorottya Kórházban múlt pénteken műtötték meg a gyermeket, aki szombaton az intenzív osztályra került, és több életmentő beavatkozás ellenére hétfő délután meghalt.

A szülők kérték a mandulaműtét elvégzését, pedig az orvos nem javasolta.

Brünner Szilveszter, a nagykanizsai kórház orvos-igazgatója megerősítette a haláleset tényét, amely kapcsán az intézmény közleményt adott ki.

E szerint a gyermeken a fül-orr-gégészeti osztályon végezték el a torok- és orrmandula eltávolítását. A gyerek a műtét másnapján a gyermekosztályra került, ahol lázas állapota matt antibiotikumos és infúziós kezelésben részesült.

"Befolyásolhatatlan vérzés"

"Viszonylagos jólléte ellenére" hétfő délután, egy nagyobb köhögés következményeként "hirtelen befolyásolhatatlan vérzés indult meg a műtéti területtől". A leggyorsabb és szakszerű orvosi beavatkozás ellenére is percek alatt kritikussá vált az állapota, a közel egy órán át végzett újraélesztési kísérlet pedig sikertelen volt - olvasható a közleményben.

Az orvos-igazgató hozzátette: a váratlan esemény mélységesen megrázta az ellátó orvosokat, a szakszemélyzetet és a kórház vezetését is, akik osztoznak a család fájdalmában. Megkezdték a történtek kivizsgálását, de a hatósági boncolás elvégzéséig a főigazgató a kórházban hírzárlatot rendelt el, a vizsgálat lezárulta után azonban részletes tájékoztatást ígért.

Brünner Szilveszter szerint várhatóan a jövő hét elején elvégzik a hatósági boncolást. A haláleset kapcsán folyó vizsgálat lezárultáig nem kívánt nyilatkozni arról, hogy valóban a szülők kérésére történt-e a műtéti beavatkozás.