Kispórolták a hatóanyagot a veszettség elleni oltásból

2010.05.17. 10:31
A kínai hatóságok majdnem egymilliárd forintnak megfelelő bírsággal sújtottak két kínai gyógyszergyártót, amelyek kispórolták a hatóanyagot a veszettség elleni oltásaikból.

A kínai hatóságok közlése szerint a két cég összesen 210 ezer adagot készített a hatástalan oltásból 2008 júliusa és októbere között. A kínai hatóságok vizsgálata kiderítette, hogy a gyógyszergyártók csökkentették a veszettség elleni oltások aktív hatóanyagát, hogy így spóroljanak a költségeken. Az Új Kína állami hírügynökség szerint csak egy esetet jelentettek, amikor a rossz minőségű oltás egészségügyi problémát okozott, de az sem volt súlyos.

A kínai hatóságok az Ealong nevű céget 25 millió jüanos (830 millió forint) pénzbüntetés megfizetésére kötelezték, míg a Bioforwell nevű cégnek ötmillió jüant (165 millió jüan) kell fizetnie. Az Ealong egyike volt annak a nyolc gyártónak, amelyik engedélyt kapott a H1N1 elleni vakcina gyártására.

A kínai egészségügyi minisztérium adatai szerint Kínában évente átlagosan 2400 ember hal meg veszettség miatt. A fertőzés csak Indiában szed több áldozatot. Kínában a veszettség a három leggyakoribb fertőző betegség között van.