Büntethető a társaira lövő pécsi egyetemista

2010.05.19. 22:11

Nem volt teljesen beszámítható tettének elkövetésekor G. Ákos pécsi gyógyszerészhallgató, aki tavaly november 26-én lelőtte egyik csoporttársát, és még három embert megsebesített a Pécsi Tudományegyetem egyik laboratóriumában, írja a Népszabadság Online.

A lap értesülése szerint elkészült az elmeszakértő véleménye G. Ákos elmeállapotáról, a szakértő szerint a fiatalember "személyiségének kóros elváltozása korlátozta őt cselekménye társadalomra veszélyességének felismerésében és abban is, hogy e szerint viselkedjen".

Mivel a szakértő szerint az elkövetőt csak korlátozta, de nem akadályozta személyiségének kóros elváltozása tettének reális értékelésében, a 23 éves pécsi egyetemi lövöldöző büntethető, azonban a törvény értelmében a szakvélemény alapján a bíró korlátlanul enyhítheti a kiszabható büntetést.

A 23 éves gyanúsított a pécsi egyetem biofizikai intézetében 2009. november 26-án maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát, életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert, továbbá a lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő.

A Pécsi Városi Bíróság január 13-án döntött arról, hogy G. Ákos elmeállapotát további egy hónapon át megfigyeljék.