Menedékjogot kér tőlünk az amerikai pedofil

2010.05.28. 09:33
Információink szerint menedékjogot kért Magyarországtól John D. Clark, a másfél hónapja Budapesten lebukott amerikai nyelvtanár. A pedofíliával vádolt férfit kiemelt szökevényként kereste az FBI.

A napokban érkeztek meg az amerikai légimarsalli szolgálat emberei Budapestre, hogy magukkal vigyék John D. Clarkot, akit pedofilia, azaz gyermekekről készült pornográf felvételek terjesztése miatt körözött sokáig az FBI. Az ügynököknek azonban  egyelőre le kell mondaniuk tervükről, mert a férfi az utolsó pillanatban, csütörtökön menedékjogot kért Magyarországtól.

John D. Clark körözési képem az FBI oldalán
John D. Clark körözési képem az FBI oldalán

Nahalkó József, a BRFK gyermek- és ifjúságvédelmi osztályvezetője a hírt megerősítve elmondta, hogy a magyar bevándorlási hivatalnak le kell folytatnia az eljárást az ügyben. Clark húzása leginkább taktikai lépésnek tűnik, így időt nyerhet, és később vihetik ki Amerikába, ahol hosszú börtönévek várnának rá.

Clarkot április közepén fogta el a magyar rendőrség egy névtelen bejelentő hívása alapján a VII. kerületi Akácfa utcában. A férfi huzamosabb ideig dolgozott angoltanárként a XII. kerületi  Diana Utcai Általános Iskola és Gimnáziumban.

Nahalkó József elmondta, hogy az elmúlt hetekben nyomozást folytattak, hogy Clark Magyarországon is elkövetett-e hasonló jellegű bűncselekményeket. A rendőrök megtalálták az albérletet, ahol élt, de nem leltek olyan nyomra, ami arra mutatott volna, hogy Clark itt is elkövette volna azt, amivel Amerikában vádolják.

A körözött bűnözőt egyébként simulékonynak és dörzsöltnek tartja az FBI. Óvatosságát mutatja, hogy albérletében nem volt se telefon, se internet. Nahalkó József hozzátette, hogy a magyar hatóság szándéka az, hogy Clark Amerikában álljon bíróság elé, hiszen tetteit nagyrészt ott követte el. Az FBI kiemelt kategóriájú nemi erkölcs elleni bűncselekeményekkel gynusítja, amiért hosszú börtönévek várhatnak rá.

Mivel bűncselekményeit Clark több amerikai államban követte el, ezért a szövetségi jogszabályok szerint ítélhetik majd el, de nem kaphat halálbüntetést. Az USA szövetségi legfelsőbb bírósága ugyanis tavalyelőtt általános érvénnyel kimondta, hogy Amerikában halálbüntetést csak halálesettel járó személy elleni bűncselekmények esetében lehet kiszabni.

A simulékony, de dörzsölt stílusúnak leírt férfi már több európai országban is járt, mindenhol angoltanárként dolgozott, és sikerült megszöknie a hatóságok elől. Magyarországra nagyjából egy éve érkezett, néhány hónapig munkát keresett, mielőtt állást kapott a Diana Utcai Általános Iskolában és Gimnáziumban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport