Ellopták a gázt a díszterem klímájából

2010.06.04. 07:22
Ellopták a Baranya Megyei Önkormányzat díszterme és az ókeresztény emlékhelyeket összefogó Cella Septichora Látogató Központ klímaberendezéseinek működéséhez szükséges speciális gázt a közelmúltban Pécsett, a rongálással együtt okozott kár 2,5-3 millió forint - közölte a pécsi rendőrkapitányság kiemelt főnyomozója.

Herke Zsolt tájékoztatása szerint az elkövető, vagy elkövetők először a Cella Septichora, majd az önkormányzat Papnövelde utcai dísztermének klimatizálására szolgáló berendezéséből lopták el a gázt, e nélkül azok nem üzemeltethetők.

A rendőr őrnagy szerint nagyobb kárt nem a gáz eltűnése, hanem a lopással párosuló rongálás jelentett, ami miatt a drága készülékek több elemét, alkatrészét ki kellett, vagy kell cserélni.

Pécsett a példa nélküli esetekben lopás és rongálás címén indult nyomozás, a tetteseket még keresik. Herke Zsolt megjegyezte ugyanakkor: nem tisztázott, hogy a gázt azért lopták el, hogy értékesíthessék, vagy valamilyen bosszú volt a motiváció.

Farkas Tibor, a Baranya Megyei Önkormányzat gazdasági igazgatója azt mondta az MTI-nek: az önkormányzat tavaly nyolcmillió forintért vásárolta a díszterem klímaberendezését, melynek javítási költsége 1,7 millió forintba kerül. Tudomása szerint a Cella Septichora klímájában is hasonló nagyságrendű kár keletkezett, de ott már megtörtént a helyreállítás.