Megnyitották a tiszaroffi vésztározót

2010.06.10. 16:11 Módosítva: 2010.06.10. 22:25
Mégis megnyitották a tiszaroffi vésztározót, amellyel 15 centit csökkenhet a Tisza vízszintje. A Tisza vízduzzasztó hatása miatt harmadfokú készültséget rendeltek el a Hármas-Körösön. Budapesten várhatóan pénteken újra megindulhat a forgalom a budai alsó rakpart egy szakaszán.

Bár a Közép- Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság még ma is cáfolta, hogy meg kell nyitni a tározót, délutánra mégis úgy döntöttek, hogy 17 órakor megnyitják a 23 négyzetkilométer nagyságú tiszaroffi vésztározót. Megnyitásával 15- 16 centimétert csökken a Tisza vízszintje, ám ez az érték településenként változhat.

Jelenleg mintegy kétezren dolgoznak az igazgatósághoz tartozó 180 km-es Tisza szakaszon. A folyó partján 24 kilométer hosszan szivárgó, míg 150 kilométeren fakadóvíz nehezíti a védekezést, az ezek miatt elöntött terület mintegy 300 hektár. A Zagyván már megnyitották mind a jásztelki, mind a borsóhalmi, egyenként 20 négyzetkilométeres tározót.

Az árvíz mellett a belvíz is jelentős gondokat okoz Jász- Nagykun- Szolnok Megyében, az elöntött terület mintegy 20 ezer hektár. Ennek fele vetés, negyede pedig szántóföld. Jelenleg mintegy 60 szivattyú dolgozik, eddig a belvíz elleni védekezés során 64 millió köbméter vizet emeltek át az elöntött területekről.

Harmadfokú készültség a Hármas-Körösön

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el péntek reggeltől a Hármas-Körös bal parti, az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz (Atikövizig) tartozó torkolat közeli szakaszán. A Hármas-Körösön jelenleg nem érkezik árhullám, a torkolati magas vízszint a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt alakul ki. A folyó tetőzése a torkolatnál a Tisza csongrádi tetőzésével egyszerre, jövő hét elejére várható.

A Tiszán a Körös-torkolat és Algyő között jelenleg másodfokú, Algyő és az országhatár között pedig elsőfokú készültség van érvényben. A folyó vízszintje Szegednél várhatóan pénteken este vagy szombaton reggel éri el a másodfokú készültség elrendeléséhez szükséges 750 centiméteres szintet. A Tisza tetőzését a csongrádi megyeszékhelynél a harmadfokú szint, 850 centiméter közelébe a jövő hét második felére várják.

A Tisza alsó szakaszán elhúzódó magas vízállás, többhetes védekezés várható a védekezés menetét azonban a Maroson és a Körösökön esetlegesen levonuló újabb árhullámok jelentősen befolyásolhatják.

Pénteken megnyithatják a budai alsó rakpartot

Várhatóan pénteken megkezdi a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a budai alsó rakpart Lágymányosi híd és a Bertalan Lajos utca közötti szakaszának takarítását, majd néhány órán belül visszaadják a forgalomnak az útszakaszt.

A következő szakasz, amelyen elkezdhetnek dolgozni, a pesti alsó rakpart Közraktár utca és Havas utca közötti része, ehhez azonban a Dunának 680 centiméterre kell apadnia. Végül a Lánchíd és a parlamenti felhajtó közötti szakaszt tisztítják meg, mert ez fekszik a legmélyebben, valamint a Fővárosi Csatornázási Műveknek is víztelenítenie kell átemelőtelepét.

A Duna keddre virradó éjjel tetőzött Budapestnél 827 centiméteres vízállással. Az eddigi legnagyobb vízállást a 2006-os árvíz idején regisztrálták, a folyó szintje akkor 860 centiméter volt.