Ágnes
2 °C
11 °C

Eltűnt a Föld körül hajózó 16 éves lány

2010.06.11. 06:32 Módosítva: 2010.06.11. 06:32
Eltűnt csütörtökön az Indiai-óceán egyik távoli sarkában az a 16 éves kaliforniai lány, Abby Sunderland, aki több mint öt hónapja indult el egyedül Föld körüli vitorlásútra - közölte fivére újságírókkal. Eltűnése előtt vészjeleket adott le.

Utoljára közép-európai idő szerint csütörtökön 15 órakor beszélt vele műholdas telefonon az őt segítő csapat. A testvér, Zac Sunderland, aki tavaly, 17 éves korában megtett egyedül egy Föld körüli vitorlás utat, elmondta, hogy a telefonbeszélgetés megszakadt, és Abby nem sokkal ezután adott le két segélyhívó jelet.

Zac szerint húga tapasztalt, de az Indiai-óceán nagyon veszélyes hely. Legutóbbi ismert helyzete Madagaszkártól több mint 3000 kilométerrel keletre és ugyanekkora távolságra Ausztráliától nyugatra volt. A legközelebbi hajó kétnapi útra volt akkor tőle.

A Qantas ausztrál légitársaság közölte, hogy küldött egy bérelt repülőgépet Abby keresésének segítésére.

A lány rekordot akart dönteni, legfiatalabb lányként megszakítás nélkül akarta körbevitorlázni a Földet, de áprilisban fel kellett ezt adnia, mert hajója javítása végett kényszerpihenőt kellett tartania a fokvárosi kikötőben. Az utat mindazonáltal folytatta.