Kimentették a Föld körül hajózó lányt

2010.06.12. 16:31
Egy francia hajó kimentette a Föld megkerülésére vállalkozó 16 éves Abby Sunderlandet, aki hajójának eltörött árbóca miatt vesztegelt az Indiai-óceánon.

Egy francia halászhajó sietett a hajóján egyedül veszteglő, 16 éves Abby Sunderland segítségére az Indiai-óceánon, jelentették a tengerészeti hatóságok. További két hajó is elindult Sunderlandhez, ezek vasárnap érkezhetnek meg. Az ausztrál tengerészeti hatóságok tájékoztattak, hogy egy újabb repülőgépet küldenek a térségbe, hogy koordinálja a mentést.

A lány szülei szombaton kaliforniai otthonuk előtt azt mondták, hogy a tengerészeti hatóságok kapcsolatba léptek velük, és megerősítették a sikeres mentőakció tényét.

A lánnyal csütörtökön megszakadt a kapcsolat, majd vészjeleket adott le. Végül a bajba került kamasz felkutatására repülőn indult mentőcsapatnak sikerült megtalálnia az Indiai-óceán déli térségében hányódó vitorlást, a Wild Eyest.

Felvették vele a rádiós kapcsolatot. Kiderült, hogy azért szakadt meg vele a műholdas telefonkapcsolat, mert a több méteres hullámokban eltört a vitorlás árboca, amelyre a készülék antennája szerelve volt. Két hétre elegendő élelemkészlettel rendelkezett, a hajótestbe nem tudott betörni víz.

A kamasz Los Angelesből indult január végén. Azért vágott bele a kalandba, hogy rekordot döntsön: legfiatalabb lányként megszakítás nélkül akarta körbevitorlázni a Földet. Áprilisban azonban fel kellett adnia tervét, mert hajója javításra szorult. A fokvárosi kényszerpihenő után mégis folytatta útját.

A lány családja már a héten úgy vélte, fel kell adnia, hogy körbevitorlázza a Földet, mert tönkrement a hajója.