2024. június 15. 15:00
Magyarország 1
Svájc 3
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország 3
Horvátország 0
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Folytatódik a nyomozás a vokányi emberölés ügyében

2010.06.15. 19:13
A nyomozás folytatását rendelte el a Pécsi Városi Bíróság a tíz éve elkövetett vokányi gyilkosság ügyében, miután az élettársa férjének megöléséért jogerősen elítélt volt rendőrtiszt terhelő vallomást tett párjára.

Hajdu István, a városi bíróság elnöke elmondta: az eljárás folytatására az ügyészség tett indítványt a bíróságnak az újonnan felmerült bizonyítékok alapján.

Petréteiné Malomsoki Csilla, a Baranyai főügyészség helyettes főügyésze megerősítette, az elítélt egy beadványban az élettársára tett terhelő vallomást, így a nő, - aki ellen már folyt eljárás e bűntettel kapcsolatban, de azt bizonyítékok hiányában megszüntették - újra gyanúsított lehet. Hozzátette: azt, hogy az élettársnak mi lehetett a szerepe a cselekményben, a nyomozás hivatott kideríteni.

Rozsi Attilát, a pécsi rendőrkapitányság volt kiemelt főnyomozóját három évvel ezelőtt előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölésben, továbbá fegyverrel és lőszerrel való visszaélésben mondta ki bűnösnek a Pécsi Ítélőtábla, és jogerősen 18 év fegyházbüntetéssel sújtotta.

A tényállás szerint Rozsi Attila még 1998-ban, a pécsi rendőrkapitányság kiemelt főnyomozójaként szerelmi, majd élettársi kapcsolatot létesített a kapitányságon dolgozó kolléganőjével.

Korábbi házasságaik felbontása, a válás elhúzódása miatt a párnak azonban anyagi problémái voltak. A vagyonjogi kérdések megoldását elsősorban a nő férje akadályozta. Ezt a rendőr őrnagy a férfi megölésével kívánta megoldani, ráadásul arra számított, hogy halálával új szerelme rendelkezik kiskorú gyermekeinek öröksége felett is.

Rozsi Attila bűnöző ismerősének beszélt arról, hogy felmerült benne a sértett megölésének gondolata. Egy fegyvergyűjtőtől még korábban vásárolt egy 22-es kaliberű hatástalanított, de visszaélesített lőfegyvert az ahhoz készített egyedi hangtompítóval és lézeres irányzékkal együtt. E mellé a gyilkossághoz régi autót is szerzett, arra hamis bosnyák rendszámot szerelt.

A rendőr 2000. február 6-án elutazott Vokányba, bement a férj házába, ahol a férfit dulakodást követően a pisztolyból leadott hét lövéssel megölte. A gyilkos fegyvert a helyszíntől hat kilométerre egy patakba dobta, ahol néhány nappal később helybéliek megtalálták.

A rendőrség az őrnagyot és élettársát néhány napon belül elfogta, és előzetes letartóztatásba helyezte, munkaviszonyukat megszüntette, ám a vádemeléshez nem találtak elég bizonyítékot, ezért később szabadon engedték őket.

Az ügy adatait az ORFK úgynevezett "döglött ügyek" osztálya később újraértékelte, és a férfi ellen javaslatot tett az ügyészségnek a vádemelésre. Bár a vádlott mindvégig tagadta bűnösségét, az első és a másodfokú bíróság is úgy ítélte meg: az ügy bizonyítékai olyan zárt logikai láncot alkotnak, melyek alapján egyértelmű, hogy a gyilkosságot a volt rendőrtiszt követte el.

Az indoklás szerint csak neki volt indítéka. Ellenséges viszonyban volt a sértettel, fegyvert és régi autót vett hamis rendszámmal, terveiről beszélt bűnöző ismerősének, az emberölést követően pedig semmi, még az asztalon hagyott pénztárca sem tűnt el az áldozat otthonából.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport