Óriásfalloszt festettek egy pétervári hídra

2010.06.17. 12:55
Ha jön a hajó, a híd felnyílik és a 60 méteres fallosz messziről láthatóvá válik, "fityiszt" mutatva az orosz belbiztonság szemben álló épületének. Megpróbálták, de nem sikerült lemosni.

Hatalmas falloszt rajzoltak egy felnyitható híd egyik elemére ismeretlenek Szentpéterváron, közvetlenül a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) helyi épületével szemben, amikor a Néva parti városban a 14. Nemzetközi Gazdasági Fórumra gyülekezik az orosz politikai és gazdasági vezetés, valamint számos magas rangú külföldi vendég.

bridge piter 02

A Guinness Rekordok Könyvébe illő, 60 méteres, primitív, de jól felismerhető ábra a híd felnyitásakor áll fel és válik az utcáról is láthatóvá. A Néván átívelő hidakat ugyanis Szentpéterváron nyáron gyakran felnyitják, hogy át tudjanak haladni a nagy tengerjáró hajók.

Az egyik angol nyelvű orosz blog szerint a rajzot kilenc aktivista festette fel kevesebb, mint fél perc alatt: felosztották a célterületet, és éjjel fél egykor festékkel a kezükben végigrohantak rajta.  A fallosz tíz perccel később "erektálódott" először. Mindez Che Guevara születésnapján történt, de az aktivisták bevallottan a gazdasági fórum miatt választották a nyári időpontot.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap csütörtöki beszámolója szerint a rajz két nap alatt a város attrakciójává vált: ott fényképezkedik mindenki. Az alkotás több fontos tanulsággal szolgál: egyrészt nem marad fenn örökre, szemben a tervek szerint felépítendő, 400 méter magas Gazprom-toronnyal, másrészt értésre adja, hogy ha nem engedélyezik a tüntetéseket a városban, akkor is marad lehetőség a tiltakozásra.

A tetteseket meg lehet találni és felelősségre lehet vonni, de jobb lenne, ha a hivatalnokok felbérelnék a tehetséges ifjakat a politikai élet felélénkítésére. Az ötlet ugyanis remek, s vagy 600 forintnyi árú festékkel néhány másodperc alatt felbecsülhetetlen értékű, és az emberek emlékezetében sokáig megmaradó eredményt produkáltak – áll a cikkben.

Az illetékesek fáradságot nem kímélve dolgoznak a rajz eltávolításán, de nehéz elképzelni, hogyan lehetne az aszfaltról eltüntetni a festéket, amíg az magától, illetve az autóforgalomtól le nem kopik.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Eladnék
  • Biztosítás