Öt év börtön szomáliai kalózoknak

2010.06.17. 17:29
Öt év börtönbüntetést szabott ki egy rotterdami bíróság csütörtökön arra az öt szomáliai kalózra, aki 2009. január 2-án megtámadott egy török teherszállító hajót az Ádeni-öbölben.

A bíróság elnöke, Jan Willem Klein Wolterink elmondta: "a vádlottak azzal a céllal szálltak tengerre, hogy eltérítsenek egy hajót. Megtámadták a Samanyolut. Csak a szerencsén múlott, hogy senki sem sérült meg".

A 25 és 45 év közötti szomáliaiak pere május 25-én kezdődött, a férfiak a tárgyalás első napján ártatlannak vallották magukat. Azzal védekeztek, hogy egyszerű halászok, akik félreértés áldozatai lettek. A bíróság előtt kijelentették, hogy csónakjuk motorja elromlott, és csak segítséget akartak kérni a Samanyolutól, amikor az tüzet nyitott rájuk. Az öt férfi közül kettő azonban végül beismerte, hogy azért szálltak tengerre, mert el akartak foglalni egy hajót.

Az őket őrizetbe vevő dán hadihajó személyzete tetten érte a kalózokat, motorcsónakjukban pedig lőfegyvereket is talált. A férfiakat Bahreinben adták át a hollandoknak, akik 2009. február 10-én előzetes letartóztatásba helyezték őket.

Először fordult elő, hogy egy európai bíróság szomáliai tengeri rablókat ítélt el. A kalózok akár tizenkét év börtönbüntetést is kaphattak volna.

2009-ben kétszáztizenöt alkalommal támadtak szomáliai kalózok kereskedelmi hajókra Szomália partjainak közelében. Azok többségét, akiket sikerült elfogni, később elengedték elégséges bizonyítékok hiányában, vagy az igazságszolgáltatási-büntető rendszer leterheltségére hivatkozva. Kenyában már 110 kalózt ítéltek el. Jemenben május 18-án hat szomáliai kalózt ítéltek halálra azért, mert megpróbáltak eltéríteni egy jemeni tartályhajót.