Kártérítést fizet a tatabányai önkormányzat

2010.06.18. 15:47
A tatabányai önkormányzat nem jelentette be a földhivatalnak, hogy utat nyit egy telken, ezért viszont egy építési engedélyt kapott férfi nem tudott házat építeni a telken. A bíróság most jogerősen 23 millió forintos kártérítésre kötelezte az önkormányzatot.

Jogerősen 23 millió forintos kártérítésre kötelezte a Győri Ítélőtábla a tatabányai önkormányzatot, mert földhivatali bejelentés nélkül utat létesített egy telken, és ezért a területen nem lehetett felépíteni a tervezett lakóházat, derült ki az önkormányzat csütörtöki ülésére összeállított tájékoztatóból.

A per nyertese, Galyas Sámuel azt mondta, hogy hat éve áll vitában az önkormányzattal. Jogerős építési engedélyt kapott egy 670 négyzetméteres telekre, de arról később kiderült, hogy csak 420 négyzetméteres, mert egyik felén önkormányzati út húzódik, ezt azonban a városháza nem jelentette be a földhivatalnak, a másik oldalán pedig egy nagynyomású vízcső van, amely a közműtérképeken szintén nem szerepelt. Így a telekre nem lehetett lakóházat építeni.

A perben az Észak-dunántúli Vízmű négymillió forint kártérítést már kifizetett Galyas Sámuelnek. A tatabányai önkormányzatnál a jegyző és a jogi bizottság vezetője elzárkózott a nyilatkozattól. Az MTI úgy tudja, az ügyben eljáró külsős ügyvéd lemond jogi tanácsadói megbízásáról.

Az önkormányzat gazdasági bizottsága 2004-ben kétmillió forintot és egy cseretelket ajánlott fel jóvátételként, amit Galyas Sámuel elfogadott volna, de a jogi bizottság megállította az ügyet, és javaslatukra a vízművet is bevonták a perbe. A testület zárt ülésén korábban a nyilvánosság kizárásával több képviselő elismerte, hogy a város hibázott.