Békaeső hullott Rákóczifalván

2010.06.21. 13:07

Több helybéli szerint békák potyogtak az égből múlt hét pénteken a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalván. "Nagyon megijedtem, mikor a szakadó esőben valami elkezdett dobogni az esernyőmön (...) Mikor felnéztem, a világos esernyőszöveten úgy láttam, mintha apró élőlények mászkálnának rajta. Gyorsan le is ráztam őket róla, és mikor körbenéztem láttam, hogy elszórva apró békák teremtek körülöttem a semmiből" - számolt be a szoljon.hu-nak egy a meglehetősen ritka, de létező jelenségtől kissé megrémült nő.

"Nem szeretem ezeket a jószágokat, így elkezdtem szaladni, és beálltam az egyik buszmegállóba. Nemsokára csitult az eső, és akkor megindulhattam hazafelé. Megértem már sok mindent, de ilyet még nem. Két barátnőm is beszámolt arról, hogy tapasztalta ezt a jelenséget" - mondta a szemtanú. Állítását megerősíti egy másik szemtanú is: egy férfi szombaton délután járt rengeteg apró békát látott a település külterületén.


Nagyobb térképre váltás

A szoljon.hu-nak nyilatkozó szakemberek szerint az elmúlt napokban számos olyan időjárási helyzet alakult ki a megyében, amelyek előidézhettek békaesőt. Ilyen jelenség akkor következik be, amikor a zivatarfelhők kialakulásánál egy erős feláramlás kezdődik meg, amely képes magával vinni nemcsak port, homokot, de apróbb tárgyakat, élőlényeket (békákat, pókokat, halakat) is – utóbbi esetben például kisebb tó, vagy vízzel borított terület felett kialakuló tornádók és felhőtölcsérek eredményezhetnek békaesőt.

Bár a helyi meteorológiai állomáson nem tapasztalták, hogy apró békák hullanának alá, de a közelmúltban már esett homokkal szennyezett, sárga eső, mikor dél felől egy nagyobb légáramlat homokot hozott magával a Szaharából.