Sarkirókapénisz-csempészt fogtak Dél-Koreában

2010.06.24. 12:03
Több ezer sarkirókapéniszt próbált meg Kínából Dél-Koreába csempészni egy koreai kereskedő, hogy azokat szerelmi amulettként értékesítse - közölték az ázsiai ország vámhatóságai csütörtökön. Az 57 éves férfit, akinél az Európa északi részén, Oroszországban és Alaszkában honos állat nemi szerveit megtalálták, Incseon kikötőjében tartóztatták le, és csempészés miatt emelnek vádat ellene.

A férfi összesen 4900 sarkirókapéniszt próbált bevinni Dél-Koreába. A ritka, vadon élő állat szervét "buddhista boltok és jövendőmondók árulják, mert a babona szerint az ezekből készült amulettek segítségével a nők férjet találhatnak maguknak, az elhagyott asszonyok pedig, visszacsábíthatják férjeiket" - mondta az egyik vámtiszt.

"Egy-egy ilyen talizmánért 50 ezer wont (kb. tízezer forintot), de akár 500 ezer wont (százezer forintot) is elkérhetnek" - idézte a tisztet a Yonhap hírügynökség.

Dél-Koreában tilos a ritka vadállatok szerveit importálni. A hatóságok most kiterjedtebb vizsgálatot indítnak, hogy megakadályozzák az amulettek internetes kereskedelmét.

A sarki róka, más néven fehér róka nem tartozik a veszélyeztetett állatfajok közé. A skandináv területeken azonban száma csökken, egyrészt azért, mert Izlandon az állatállomány védelmében a juhpásztorok vadásszák őket, másrészt egyre jobban kiszorítja konkurense, a vörös róka.