Sikkasztást gyanít a győri egyházmegye

2010.07.02. 11:58

Sikkasztás gyanúja miatt több alkalmazottját elbocsátotta a Győri Egyházmegye, Pápai Lajos megyés püspök pedig büntetőfeljelentést tett az ügyben a megyei rendőr-főkapitányságon, tájékoztatott az egyházmegye hivatala.

A Győri Egyházmegye tavaly kért fel a pénzügyi átvilágításra, az utóbbi évek gazdálkodási-pénzügyi ellenőrzésére és általános revízióra eseti megbízás alapján egy független könyvvizsgáló céget. Pénzügyi visszaélésre és számviteli hiányosságra derült fény, és a bűncselekmények gyanúja is felmerült. Az egyházmegye kiterjesztette saját belső vizsgálatát, amely igazolta korábbi gyanújukat, ezért tettek fejlejelentést a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályán.

Az egyházmegyei számvevőség két alkalmazottjának a munkaviszonyát rendkívüli felmondással megszüntették 2009 decemberében, majd 2010 áprilisában közös megegyezés alapján további két munkavállalót bocsátottak el.

Az egyházmegye hivatala az eljárás jogerős befejezéséig további részinformációkat nem közöl.

A Kisalföld az ügyről a napokban azt írta, hogy több száz millió forintos pénzügyi visszaélés és számviteli hiányosságok gyanújáról van szó, és két gyanúsított - a győri egyházmegye számvevőszékének volt elnöke és egykori helyettese - már előzetes letartóztatásba került.