Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Fegyelmi eljárás indul a pszichiátria igazgatója ellen

2010.07.08. 18:51
Ellentmondásosak a korábbi vizsgálat során szerzett információk, ezért a Zala Megyei Önkormányzat fegyelmi eljárás lefolytatását javasolja a bázakerettyei pszichiátriai otthon igazgatója ellen, akit azzal vádoltak, hogy betegekkel újíttatta fel lakását.

A Zala Megyei Önkormányzat fegyelmi eljárást indít a megyei kezelésben lévő bázakerettyei pszichiátriai otthon igazgatója ellen fegyelmi vétség elkövetésének alapos gyanúja miatt, jelentette be a csütörtöki rendkívüli ülés után Nagy Kálmán (Fidesz), a megyegyűlés alelnöke.

A megyei önkormányzat a korábbi hírek alapján indította a vizsgálatot: a gyanú szerint a zalai intézmény igazgatónője a gondozottakat budapesti lakásának felújításán dolgoztatta, oda az otthon kisbuszával szállíttatta őket. A fenntartói vizsgálat során az igazgató cáfolta a tavaly nyáron történtekről szóló állításokat. Szerinte egyes szomszédjai nem válogattak az eszközökben, hogy a nekik nem tetsző lakásátalakítást megakadályozzák.

A múlt héten lezárult önkormányzati vizsgálatnál többször is meghallgatták az igazgatót, az intézmény karbantartóját - aki a budapesti munkálatokat is koordinálta -, az otthon középvezetőit, a budapesti társasház lakóit, továbbá az egyik, cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt álló otthonlakót. Megvizsgálták a gondozottak távollétéről és az autó használatáról szóló dokumentációt, és bekérték a VII. kerületi rendőrkapitányság jegyzőkönyvét is, amely a lakásban, a szomszédok feljelentése alapján folytatott két igazoltatásról készült.

A vizsgálóbizottság megállapításai szerint az intézmény igazgatója és az alkalmazottak egybehangzóan azt állították, hogy nem dolgoztak ellátottak az igazgató budapesti lakásában. A szemtanúként szereplő három szomszéd közül kettő már nem állította, hogy a munkások pszichiátriai betegek voltak, a harmadik pedig azt mondta, az ott dolgozók "tekintetéből állapította meg", hogy gondozottak lehettek.

Kiderült, hogy az igazgató magáncélra tavaly kétszer is igénybe vette az intézmény kisbuszát, de a dokumentumok szerint akkor azzal el is számolt.

A rendőrségtől kért jegyzőkönyv szerint tavaly nyáron egy gondozott valóban volt a lakásban, és a dokumentumban az áll, hogy a lakásban tartózkodók szennyezett ruházata arra utal, "munkavégzést folytattak". A bázakerettyei intézményben azonban nem volt dokumentálva a gondozott távolléte, arra a napra viszont munkajutalmat is kapott.

Az önkormányzati alelnök összegzése szerint ellentmondásosak a vizsgálat során szerzett információk, ezért is döntöttek úgy, hogy javasolják a fegyelmi eljárás lefolytatását az igazgató ellen.

Ügyészségi feljelentés is érkezett az esettel kapcsolatban a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnökétől. Arról a Nagykanizsai Városi Ügyészség dönt, hogy ezalapján elrendelik-e a nyomozást.