A spanyol miniszterelnök betiltaná a szexapróhirdetéseket

2010.07.19. 20:09
Száműzné a szexuális szolgáltatásokat kínáló apróhirdetéseket a spanyol újságokból José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök.

A prostitúciót népszerűsítő, a nők szexuális kizsákmányolását elősegítő újsághirdetéseket el kell távolítani - jelentette ki a szocialista kormányfő, aki 2004-es hatalomra jutása óta aktívan támogatja a nők jogainak érvényre jutását. Amíg ezek a hirdetések léteznek, hozzájárulunk ennek a tevékenységnek a normalizálásához, ezért a kormány vizsgálja betiltásuk jogi lehetőségeit - idézte szavait az El País és az El Mundo című újság.

Az újságkiadók szövetsége, az Aede visszautasította az elképzelést, mondván, az ellentétes a tájékoztatás és szólás szabadságának alkotmányban rögzített alapjogával. A lapok csak állami kompenzáció mellett tartanák elfogadhatónak a tilalmat, mert a szexapróhirdetés fontos bevételi forrás a gazdasági válság és a reklámbevételek megcsappanásának időszakában.

A nagy példányszámú országos napilapok helyi mellékletében és a regionális újságokban ezek a telefonszámokkal és tarifákkal megjelenő hirdetések gyakran a kínált szolgáltatások érzékletes leírását is tartalmazzák. Az El Mundo és az El País madridi mellékletében is olvashatóak olyan címek alatt, mint "tiszta és kemény szex", "felejthetetlen lányok" vagy "adakozó keblek".

A prostituáltak szövetsége, az Hetaira szintén elvetette a javaslatot. Álszent, kontraproduktív és hasznavehetetlen a szervezett bűnözés ellen, és arra fogja kényszeríteni a prostituáltakat, hogy az utcán vagy klubokban árulják magukat, ahol valóban kizsákmányolás fenyegeti őket - állítja az Hetaira. A katolikus családapák szövetsége, a CONCAPA ellenben üdvözölte az ötletet, a megrázó emberi sorsokra és a bűnszervezetek által kizsákmányolt nőkre emlékeztetve közleményében.

Januárban életbe lépett a madridi kormány átfogó terve a szexuális kizsákmányolás elleni harcról, amelynek célja, hogy az védelmet nyújtson a szabályellenesen dolgoztatott külföldi örömlányoknak, de az országban szép számmal megtalálható bordélyházakat nem záratta be, és a sajtó önszabályozására bízta - sikertelenül - a prostituáltak újsághirdetéseinek mellőzését.