Félmilliót fizethet a kocsma

2010.07.20. 10:55 Módosítva: 2010.07.20. 12:03
Félmillió forintos büntetést fizethet a fővárosi Akácfa söröző, mert az Egyenlő Bánásmód Hatóság megállapítása szerint egyes vendégektől bőrszínük miatt megtagadják a kiszolgálást. A cég szerint ez nem igaz, ők csak egy korábban a helyen randalírozó férfit akartak kitiltani a helyről, őt keverhették össze a másik vendéggel.

A sörözőt még 2009 nyarán tesztelte a Menedék – Migránsokat Segítő Alapítvány. Akkor egy színes bőrű és két fehér bőrű vendéget vittek el a kocsmába, ahol a szinesbőrű vendéget nem akarták kiszolgálni. A tesztelésen lapunk is részt vett, és riportban számolt be a sokkoló esetről.

Az álvendégek egyszerre, de külön-külön tértek be a sörözőbe. A színes bőrű férfi egyenesen a pulthoz ment, de a pultos csak azután fordult felé, hogy a fehér bőrű tesztelőket kiszolgálta.

A férfi egy narancslevet kért, mire elmondása szerint az alkalmazott közölte vele, hogy „feketéket nem szolgálnak ki”. Amikor megkérdezte, miért nem, a pultos azt válaszolta: „sajnálja, ő sem tudja, de ez a főnök utasítása”. Utalt arra is, hogy korábban egy „fekete társaság” verekedett a szórakozóhelyen, és azóta nem szolgálnak ki feketéket.

Összekeverhették valakivel

Az Egyenlő Bánásmód Hatóságot a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület jogi képviselője kereste meg, mert korábban több panasz is érkezett hozzájuk a sörözőről. A hatóság eljárást indított a szórakozóhely ellen, mely során az üzemeltető cég, a ROVIN Vendéglátó és Kereskedelmi Szolgáltató Kft. ügyvezetője közölte: nincs tudomása arról, hogy színes bőrűeket nem szolgálnának ki.

A cég ügyvédje szerint a sörözőben korábban nemcsak verekedés, hanem tág értelemben vett szexuális zaklatás is történt. Olyan eseteket is említett, amikor a színes bőrű vendégek mezítláb, nem megfelelő öltözékben, esetleg tudatmódosító szerek hatása alatt jelentek meg a helyen, - írja a Népszabadság.

Emiatt később az üzletvezető szóban arra utasította az alkalmazottakat, hogy azokat a vendégeket, akik problémásan viselkedtek, ne engedjék többet be.

Az ügyvéd szerint előfordulhat, hogy a személyzet véletlenül összekeverte a két embert, de a helyről csak azok vannak kitiltva, akik zavarják a többi vendéget, tekintet nélkül arra, hogy milyen a bőrük színe.

A teszteléskor a pultban dolgozó alkalmazott azt mondta, azért tagadta meg a kiszolgálást, mert a főnökétől kapott személyleírás alapján az egyik randalírozót vélte felismerni a vendégben. Lehet, hogy tévedett, de azt határozottan állítja, nem kapott olyan utasítást, ami szerint feketéket nem szolgálhat ki, és nem tett ilyen kijelentést sem.

Tesztelésünkön azonban riporterünk hallotta, amint a pultos a főnökére hivatkozva nem szolgálta ki a színesbőrű vendéget.

Nem jött létre az egyezség

A helyet üzemeltető cég egyik tulajdonosa szerint sok a rossz tapasztalat a belvárosi üzletekben, a „feketék viselkedési kultúrája nem üti meg az európai szintet”. Véleménye szerint a férfi vendégek sokszor zaklatják a nőket, és „különböző szerveik méretével dicsekszenek”.

Meglátása szerint az afrikai feketék viselkedési kultúrája eltér az amerikai fekete vendégekétől, előbbiek gyakran rángatják a nőket és verekszenek. Ezért megpróbálják beazonosítani és kiszűrni a randalírozókat. Hozzátette, alkalmazottai között romák is vannak, hogy az ittas roma vendégeket ők távolítsák el a szórakozóhely területéről.

Eleinte úgy tűnt, az ügy egyezséggel érhet véget. Az egyesület arra kérte a szórakozóhelyet, hogy egy ingyenes újságban háromszor jelentesse meg azt a közleményt, miszerint sajnálják a történteket és ezentúl betartják az egyenlő bánásmód követelményeit.

A söröző ügyvédje szerint viszont ez meghaladta volna a félmillió forintot, ami túlmutat a cég teherbíró képességén. Az eljárás végeztével a hatóság megállapította, hogy az üzemeltető megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor bőrszín alapján tett különbséget a vendégek között, amit félmillió forint bírsággal büntetnek.

"Sajnos e tekintetben nem sokat fejlődtek a szórakozóhelyek az elmúlt években" – mondja Demeter Judit, a hatóság elnöke, aki szerint most már tisztában vannak azzal, hogy ez tilos, és ha a hatóság elé kerül az ügy, a végsőkig tagadnak. Az EBH-hoz évi 5-6 ilyen eset kerül, pedig az elnök becslése szerint a vendégek bőrszín szerinti szűrése mindennapos gyakorlat.