Geológus vizsgálta a ságvári löszfalat

2010.07.26. 06:19 Módosítva: 2010.07.26. 13:58
Szakértő vizsgálta meg azt a ságvári löszfalat, ami szombaton maga alá temetett két kisgyermeket. Az ötéves kisfiú és a 11 éves kislány életét nem tudták megmenteni a kiérkezők rendőrök, tűzoltók, mentősök.

Geológus vizsgálta meg hétfőn annak a löszfalnak az állapotát, melynek leomlása két gyermek halálát okozta a Somogy megyei Ságváron. A szakember megállította: a ház lakható, így a családot nem kell kiköltöztetni, azonban a leomlott részt körbe kell keríteni, mert várhatóan ismét megindul majd föld.

Ságvár kömpei részén, a külterületi lakott övezetben lévő Csalogány utcában egy háznál az épület mögötti löszfalba akartak támbetonfalat készíteni a tulajdonosok, hogy a házra ne dőljön rá a löszfal.

A leomlott löszfal a családi ház udvarán (Fotó: Horváth Mónika)
A leomlott löszfal a családi ház udvarán (Fotó: Horváth Mónika)

A férfiak egy 1 méter mélységű, 16 méter hosszúságú és 60 centiméteres szélességű árkot ástak, amikor a föld elindult. A háztulajdonos ötéves kisfia és a szomszéd 11 éves kislánya a közelben játszott - 10-15 köbméternyi lezúduló föld temette be őket, fölöttük 1,5 méter földtakaró volt.

A helyszínre érkező földi és légi mentőegységek egy órán át próbálták újraéleszteni a két gyermeket, sikertelenül.

DEGER20100725052

A balesetben egy felnőtt férfi is megsérült, őt nyakig temette be a föld - miután kiszabadították, a mentősök kórházba szállították.

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. A hatóságok azt is vizsgálják, hogy a munkában részt vett-e kivitelező, vagy a két család saját erejéből állt neki. Annyi bizonyos, hogy nem adott ki építési engedélyt a siófoki önkormányzat építésügyi hatósága támfalépítésre, pedig az érintetteknek kérniük kellett volna az ehhez szükséges papírokat, derült ki hétfőn.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport