Afganisztán ellen is támadásra készült az al-Kaida

2010.07.30. 11:14
A terrorszervezet második számú vezetője a háborús ország fővárosa, Kabul fő épületeibe akart eltérített repülőgépeket vezetni 2009-ben. Az információ hitelessége azonban kérdéses volt, és a merényletet is nehezen hajthatták volna végre.

Az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én végrehajtott merénylethez hasonló akciót tervezett az al-Kaida Afganisztán fővárosa, Kabul megtámadására  is - idéztek brit lapok a Wikileaks oknyomozó honlap által kiszivárogtatott jelentésekből.

Az al-Kaida második számú vezetője, Ajman az-Zavahri értesüléseik szerint 2009-ben egy 22 főből álló alakulatnak adta ki a parancsot, hogy a kabuli repülőtéren szálljanak fel egy vagy több utasszállítóra, térítsék el őket, és vezessék a főváros "fontos célpontjaiba" a gépeket.

A célba vett épületek között állítólag Hamid Karzai afgán elnök hivatala, a NATO főhadiszállása, Nagy-Britannia, valamint az Egyesült Államok nagykövetsége és a CIA által használt Ariana hotel is szerepelt.

A merényletről a titkosszolgálat 2009. március 23-án készített jelentést, melynek hitelessége és pontossága szakértők szerint rávilágít a szövetséges hírszerzési munka minőségére.

A beszámoló néhol igen részletes, közli a tervezett támadásban részt vevők számát, valamint a merényletben állítólag érintett, a terroristákat hamis dokumentumokkal ellátó afgán és pakisztáni vezetők, illetve egy pilóta nevét is.

A merénylők a pakisztáni Karachi egyik repülőklubjában vettek volna órákat. Ideológiai kiképzésük állítólag már korábban megkezdődött Pakisztánban.

A 22 terrorista mind az al-Kaida tagja volt. Arabok, pakisztániak, csecsenek és üzbégek is voltak közöttük,akiket mind hamis afgán iratokkal látták el. Afganisztánba érkezve orosz, kínai és iráni vízumot kellet volna szerezniük.

A feljegyzés ugyanakkor - bár a forrás eléggé megbízható minősítést kapott - pontatlan a repülőgépek és a célpontok számát illetően.

A merénylet végrehajtását a szakértők szerint megnehezítette volna az a tény, hogy a kabuli repülőtérről óránként csak alig néhány járat száll fel, Kínába és Oroszországba pedig nem megy közvetlen járat. Az afgán főváros repülőterén előírt biztonsági intézkedések a világon az egyik legszigorúbbak.