Tornádószerű vihar volt Mezőkövesden

2010.08.16. 19:28 Módosítva: 2010.08.17. 13:17
Hatalmas vihar pusztított több településen, Mezőkövesden és Diósjenőn tornádó volt. Miskolcon és Bódvaszilason jégeső esett, Kazincbarcikára erős széllel érkezett a zivatar.

Tornádószerű vihar söpört végig Mezőkövesden hétfőn kora este, mondta Fekete Zoltán aljegyző. "Félelmetes volt, ilyet még nem láttunk, a fekete tölcsér pillanatok alatt ért ide, diónyi nagyságú jéggel, hatalmas felhőszakadással" - mondta az aljegyző. Ismeretei szerint ez nem volt teljes tornádó, az alja nem ért le a földig, tudomása szerint ezt hívják szupercellának.

Fekete Zoltán közölte, azt egyelőre nem tudni, hogy a jég okozott-e károkat, de a hatalmas felhőszakadás miatt a város utcáin hömpölygött a víz, leállt a járműforgalom.

Az Időkép videóján jól látszik a fekete tölcsér.

Utcákon hömpölygött, pincéket, garázsokat öntött el a hétfői viharban leesett nagymennyiségű eső Mezőkövesden és Mezőkeresztes környékén, Ózd Somsály nevű városrészében pedig tetőket bontott meg a viharos szél, mondta a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőhelyettese.

Szabó Péter kifejtette, Mezőkövesd, Mezőkeresztes környékén riasztották a tűzoltókat, itt a sok eső okozott elsősorban gondot, Ózd Somsály városrészében két lakóház tetejét rongálta meg, amelyeket fóliával borítanak be. Ónodon is megsérült egy ház teteje. Tiszaújváros térségében fakidőléseket jeleztek.

Diósjenőn is tornádó pusztított

Tornádó söpört végig a Nógrád megyei Diósjenőn is, a viharos forgószél háztetőket bontott meg, fákat csavart ki, a fák villanyvezetékre és autókra dőltek, tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

A lakók elmondása szerint a vihar 30-40 fát kicsavart és kettétört, több lakóház tetejét megbontotta, a fák villanyvezetékekre, villanyoszlopokra és autókra dőltek, mondta Szeles Péter. Személyi sérülésről nincs tudomása a katasztrófavédelemnek.

Tóth János független polgármester elmondta, a Tópart úti üdülőterület épületei károsodtak. A tulajdonosok jelenleg a háztetőket fóliázzák, illetve megpróbálják pótolni a cserepeket. Tájékoztatása szerint a házak egy része lakott, de sokan még csak most szereznek tudomást a károkról, és a következő napokban tudnak Diósjenőre utazni a helyreállítás miatt.

Sötétségbe borult Miskolc és Kazincbarcika

Kazincbarcikán és környékén hatalmas széllel érkezett a zivatar, és szinte néhány perc alatt besötétedett.

Sötétségbe borult Miskolc is, a várost hat óra után néhány perccel érte el a heves esőzéssel, erős széllel járó vihar. Aki tehette, gépkocsiját biztonságos helyre vitte, megteltek a mélygarázsok is. A városlakókban ugyanis még él a 2004-es hatalmas jégverés emléke, akkor autók százait verte el a tyúktojás nagyságú jég, és házak sokaságában is óriási károkat okozott.

Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője arról számolt be, hogy több mint 50 segélykérés érkezett a tűzoltóságra hétfő késő estig a viharzóna végigvonulása után. A legtöbb bejelentés Alsózsolca, Felsőzsolca, Sajópetri, Nyékládháza, Bőcs, Berzék, Hernádnémeti településekről, valamint Miskolc Szirma városrészéből érkezett, amelyek tetőkre, homlokzatokra, utakra dőlt fákról, ledőlt tűzfalakról, kéményekről szóltak - ismertette Bódi Zoltán. A munkálatok várhatóan az éjszakai órákban is folytatódnak

Bódvaszilason hétfő kora este teniszlabda, tojás nagyságú jég esett. A helyiek szerint csak annak köszönhető, hogy nem lett nagyobb kár, hogy igen rövid ideig tartott, így mindössze néhány darabot szedtek össze az udvarokról. Sajóhídvégen több ház teteje sérült meg, Tisazlúcon szintén tetőt bontott meg a vihar. Több településen a fakidőlések okoznak nehézséget, ezek eltávolításán dolgoznak.

Füzesséry József, Szikszó polgármestere elmondta, a városon hatalmas felhőszakadással vonult végig a vihar, a településen átvezető Vadász-patak az óriási mennyiségű víztől ismét megáradt, ezért néhány helyen, főleg a malomnál és a kisállomásnál homokzsákkal erősítik a gátat. A polgármester tudomása szerint az esőnek vélhetően nem lesz utánpótlása, és a víz hamar levonul.

Százas nagyságrendben érkezett bejelentés a tűzoltókhoz Püspökladány térségéből, rendkívüli káreset azonban egyelőre nem történt Hajdú-Biharban, mondta Balogh Tibor tűzoltó hadnagy, a megyei katasztrófavédelem ügyeletese. Egyre több bejelentés érkezik Debrecenből is, de rendkívüli káreset egyelőre sem a városban, sem a megye más részein nem történt, tette hozzá.

Mezőkövesd, Mezőkeresztes és Mezőnyárád állomások között a vihar kora este fákat döntött a vasúti pályára, leszakította a felsővezetékeket és kidöntötte a tartóoszlopokat, ezért a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza vonal vonatforgalma ezen a szakaszon jelenleg is áll, vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.