Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Földrengés volt Miskolcon

2010.08.19. 06:26 Módosítva: 2010.08.19. 06:26
Rengett a föld Miskolcon csütörtök hajnalban. A rengéseket a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szeizmológiai Obszervatóriumának műszerei is észlelték, károkról nem érkezett bejelentés.

Kétszer egymás után volt földrengés, hajnali fél négy előtt néhány perccel. Az első rengés talán 2-3 másodpercig tartott, és erősebb volt, mind az utána következő, amely 1-2 másodpercig tarthatott.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese is észlelte a rengést, mint elmondta: eddig tizenketten jelezték ezt.

Puszta Sándor, az obszervatórium szeizmológusa az MTI-nek csütörtök reggel elmondta, hogy az országban több megfigyelő-műszerük is észlelte a földrengéseket. Többen telefonáltak is, és elmondták: azt érzékelték, hogy hullámzott velük az ágy, felébredtek a mozgásra, vagy lakásukban összecsörrentek a tárgyak. Károkról nem kaptak jelentést - tette hozzá.

A szeizmológus ismertetése szerint a nyers adatokból egyelőre az látszik, hogy Miskolc környékén volt a földrengés 3 óra 28 perckor, majd 10-15 másodperccel követte azt a második. A rengések pontos, Richter-skála szerinti mértékét a nap folyamán határozzák meg. Hozzátette: mindkét rezgés az "ijedtséget" okozó kategóriába tartozik. A Geofon adatai szerint 3.1-es erősségű volt a rengés.

Miskolctól néhány kilométerre délre augusztus 17-én és 14-én is észleltek földrengést, az előbbi erőssége a Richter-skála szerint 2,1 volt, az utóbbié pedig 2,5 erősségű volt, míg Baranya megyei Sellyén augusztus 17-én este remegett a föld; a Richter-skála szerint 3,5 magnitúdójú rengés volt a településen.

Ismereteink szerint Magyarországon 1763-ban, Komáromban volt a legnagyobb földrengés, annak magnitúdója a becslések szerint körülbelül 6,3 volt. Akkor a város egyharmada elpusztult, több mint hatvanan meghaltak. Magyarországon a legutóbbi nagyobb, károkat is okozó földrengés 25 éve, 1985. augusztus 15-én Berhidán, a Balaton északi csücskében volt.

Magyarország nem tartozik a kiemelkedően földrengésveszélyes területek közé, mintegy évi száz rezgést mérnek a műszerek, ezek körülbelül tizedét lehet érzeni. Leggyakrabban Kecskemét környékén, a Móri-árokban, a Jászságban és a Balaton északi felében mozdul meg a föld.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport